Hirdessen itt

Szívó szálon a szegedi bölcsődék: a közgyűlés emeli a díjakat


Két lépcsőben, szeptembertől, illetve 2024 elejétől emelik a bölcsődékben fizetendő gondozási díjakat – döntött pénteki ülésén a szegedi közgyűlés.


A képviselők többsége által elfogadott, több önkormányzati jogszabályt módosító „salátarendelet” alapján a 2014 óta változatlan napi díjat szeptember 1-jétől 300 forintra, majd jövő januártól napi 400 forintra emelik. A rászoruló családok – így a tartósan beteg gyermeket nevelők, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők – mentesülnek a gondozási díj megfizetése alól. Ezzel párhuzamosan emelkednek a időszakos gyermekfelügyelet díjai is: óránként 300-ról 500 forintra, illetve napi 3390 forintról 3990 forintra.

A közgyűlés döntése alapján a hajléktalan ellátásban részt vevő Magyar Máltai Szeretetszolgálat harminc éve Újszeged egy lakótelepi városrészében működő nappali melegedője szeptembertől a város szélén, a kistérségi társulás által fenntartott hasonló célú ingatlanban működik tovább. Az elsősorban szegedi hajléktalanoknak nyújtott szolgáltatás költözése azonban azzal jár, hogy az ott jelenleg működő 20 férőhelyes átmeneti szállás megszűnik.

Szegeden 2022 elején zárult le egy négyéves, uniós támogatással megvalósuló, a fenntartható városi mobilitást népszerűsítő program, melyhez csaknem harminc vállalkozás és intézmény csatlakozott. Ebben a cégeknél a közösségi és kerékpáros közlekedés használatát népszerűsítő szemléletformálás mellett a helyi igényeknek megfelelően kerékpártárolókat építettek az intézményeknél és vállalkozásoknál, jegyautomatákat telepítettek és buszmegállókat alakítottak ki.

A sikeres programot az önkormányzat a vállalkozásokkal együttműködve tovább folytatja, a jövőben már saját forrásból támogatja a munkavállalók fenntartható munkába járását segítő fejlesztéseket. A cégek az ehhez szükséges beruházások 50 százalékára, vállalkozásonként legfeljebb 2 millió forintra nyújthatnak be pályázatot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések