A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Stoltenberg: Ukrajna jövője a NATO-ban van


„A NATO ma, holnap és ameddig kell, Önök mellett áll” – mondta a NATO-főtitkár kijevi látogatása során. 

Ukrajna jövője az Észak-atlanti Szövetségben van. Ezt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mondta csütörtöki kijevi látogatása során.

Stoltenberg szerint Ukrajna szövetségi tagságának kérdése „vezető napirendi pont lesz” a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozóján, Litvániában.

„Ukrajna jövője az euroatlanti családban van, Ukrajna jövője a NATO-ban van, ebben minden szövetséges egyetért”

mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett állva.  

A NATO vezetője egyúttal megígérte Ukrajnának, hogy továbbra is katonai támogatást nyújtanak számukra. Hozzátette: a NATO-tagállamok már több tízezer ukrán katonát képeztek ki, és 65 milliárd euró értékben nyújtottak katonai segítséget Kijevnek.  

„A NATO ma, holnap és ameddig kell, Önök mellett áll” – mondta Stoltenberg.

Egyúttal meghívta az ukrán elnököt az Észak-atlanti Szövetség júliusi csúcstalálkozójára.   Zelenszkij szerint a vilniusi csúcs „történelmi jelentőségűvé válhat”, ha Ukrajna hivatalos meghívást kap a Szövetséghez való csatlakozásra. „Itt az ideje, hogy megfelelő döntéseket hozni” – tette hozzá.   Az ukrán vezető azt is elmondta, hogy a NATO főtitkárához fordult, hogy segítsen Kijevnek leküzdeni egyes szövetségesei vonakodását attól, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket, tüzérséget, modern repülőgépeket és páncélozott járművek szállításon Ukrajnának. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések