A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Budapest Pride: A Mi Hazánknak is tisztelnie kell a gyülekezési jogot


A Mi Hazánk párt ugyanarra az időpontra és helyszínre kívánt demonstrációt szervezni, ahol a budapesti pride felvonulást fogják tartani július 15-én. A rendőrség azonban megtiltotta számukra a gyülekezést, amit követően Novák Előd úgy nyilatkozott, a Kúriához fordulnak, hogy megakadályozzák a “szexuális aberrációt propagáló felvonulásokat”.


A Budapest Pride erre válaszként a közleményében határozottan kijelentette, hogy “a gyülekezési jog mindenkié”. A buzifelonulás szervezői szerint örvendetes, hogy a rendőrség felismerte, hogy “a Mi Hazánk képviselői nem alapjogot akarnak gyakorolni, céljuk pusztán mások jogainak és szabadságának szükségtelen és aránytalan ellehetetlenítése volt. Bízunk benne, hogy a Kúria is átlát majd a szitán, és nem enged teret a rosszhiszeműségnek.”

A közlemény továbbá kifejti, hogy a gyülekezési jog alapvető emberi jog, melyet az alaptörvényben is rögzítettek, és ezzel a Budapest Pride továbbra is élni kíván. Ráadásul a Mi Hazánk nem először próbálja megakadályozni a szervezetet ezen joga gyakorlásában, az elmúlt két évben ők foglalták le gyorsabban az eredeti vonulási útvonalat, az Andrássy utat.

“Nem erről kéne szólnia a gyülekezési jog gyakorlásának, hogy az ember azon izgul, hogy most éppen elég gyorsan kattint-e.” – fogalmazott Filó Mariann, a Budapest Pride egyik szervezője egy tavalyi interjúban a 444.hu-nak. A szervezetnek minden évben komoly erőfeszítésébe kerül a helyszín lefoglalása.

Filó Marianna, az egyik szervező kisfiú (vagy kislány)

“A Budapest Pride Felvonulás célja az, hogy megmutassuk, mekkora tömeg akar egy olyan országban élni, ahol mindenhol egyenlőek lehetünk, szabadon és boldogan élhetünk, szexuális orientációtól és nemi identitástól függetlenül. Értéknek tartjuk a sokszínűséget, az elfogadást és a cselekvő szolidaritást. Ezért vonulunk fel együtt: érintettek és szövetségek – mostmár 28. alkalommal” – írja a közlemény.

Hozzáteszik, hogy természetesen a Mi Hazánk pártnak is jogában áll véleményt nyilvánítani, és akár békés ellentüntetést szervezni. A civil szervezet véleménye szerint viszont nincs joguk ahhoz, hogy megpróbálják ellehetetleníteni azt a rendezvényt, amivel nem értenek egyet.

“A rendőrség által kiadott tiltó határozatból egyértelműen látszik: a Mi Hazánk Mozgalom nem ellentüntetést szeretne tartani (hiszen arra bármikor lehetőségük lenne), hanem a mi tüntetésünket szándékozott volna megakadályozni. Amikor a rendőrség felajánlotta, hogy más útvonalon vagy más helyszínen tartsák meg a tüntetésüket, a felajánlott lehetőséggel nem éltek” – írják.

A rendőrség határozata alapján – amennyiben azt a Kúria nem bírálja felül – a budapesti pride felvonulásra július 15-én kerül sor, az Andrássy út érintésével.

Megjegyzés küldése

1 Megjegyzések

Celtic üzenete…
Igen sokat pörögtök ezen a homokos témán. Ha izgat, miért nem álltok ki ? Coming out, aztán végre nyugi lesz.