A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sarki fényt lehetett látni az éjjel Magyarországon


Magyarországon szokatlan égi látványban gyönyörködhettünk vasárnap éjjel: még szabad szemmel is látható sarki fény ragyogott az égen.


Az Időkép arról ír: vasárnap este a sarki fény „szó szerint táncolt az égen” Magyarország fölött. Először rózsaszín színben mutatkozott meg, majd zöldes árnyalatokat öltött.

Hogy mi az a sarki fény, amit az északi féltekén aurora borealisnak is hívnak (a délin pedig aurora australis a neve)? A Föld északi és déli sarkánál a Napból érkező, a földi légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenség, aminek a mostani különlegességét az adta, hogy ilyet Magyarországról általában nem lehet látni. A sarki fény jellemzően késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg.A fény általában a mágneses pólustól 10–20° távolságra, a 3–6 szélességi fokokon látható. A legtöbb sarki fény a felszín felett 90–150 kilométeres magasságban keletkezik, és akár több mint 1000 kilométerre is elnyúlhat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések