A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Reuters: az EU Indiából vásárolja az orosz olajat


Az indiai finomítók fokozták az EU-ba irányuló dízel- és repülőgép-üzemanyag-szállításokat, miután a 2022-2023-as pénzügyi évben rekordszintre emelkedett az országba irányuló orosz olajimport – jelentette szerdán a Reuters a Kpler és a Vortexa előzetes hajókövető adataira hivatkozva.


A hírügynökség szerint az EU “hátsó ajtóként” használja Indiát, mivel Újdelhi orosz olajimportja ugrásszerűen megnőtt, mióta az unió betiltotta a szankciókkal sújtott országból származó nyersolajat.

A Kpler és a Vortexa adatai szerint 2022-2023-ban az indiai finomítók napi 970 000 és 981 000 hordó közötti mennyiséget vásároltak orosz olajból, ami az ország teljes importjának több mint egyötödét tette ki, amely napi 4,5 és 4,6 millió hordó (bpd) között volt.

Az Oroszországból származó kedvezményes nyersolaj lehetővé tette az ázsiai feldolgozóüzemek számára, hogy növeljék a termelést, és versenyképes áron adjanak el olajtermékeket az EU-nak.

A Kpler szerint India az ukrajnai konfliktus előtt átlagosan napi 154 ezer hordó gázolajat és repülőgép-üzemanyagot szállított az EU-ba. Az adatok szerint a mennyiségek 200 000 hordó/napra emelkedtek, miután az EU februárban embargót rendelt el az orosz kőolajtermékek behozatalára.

India Európába irányuló dízelkivitelének volumene az elmúlt pénzügyi évben 12%-16%-kal, 150 000-167 000 hordóra ugrott az előző pénzügyi évben, mivel a nyugati vásárlók elkerülték az orosz termékeket, így Újdelhi exportrészesedése az üzemanyagból 30%-ra emelkedett az egy évvel korábbi 21-24%-ról.

A Kpler szerint Európa az indiai repülőgép-üzemanyag exportjának mintegy 50%-át adta, Franciaország, Törökország, Belgium és Hollandia pedig az ázsiai országban finomított dízel legnagyobb európai fogyasztói közé tartozik.

A fejleményre azután került sor, hogy az orosz Rosznyefty energiaipari nagyvállalat és az Indiai Olajipari Vállalat megállapodást írt alá az Indiába irányuló nyersolajszállítás “jelentős növeléséről” és a nyersolajfajták diverzifikálásáról.

India, a világ harmadik legnagyobb nyersolajimportőre, nem sokkal Moszkva ukrajnai katonai műveletének kezdete és az azt követő nyugati szankciók után kezdte növelni az orosz kőolaj vásárlását.

Oroszország jelenleg India teljes olajimportjának 35%-át fedezi, szemben a 2021-es kevesebb mint 1%-kal. A számok azt mutatják, hogy márciusban a szankciókkal sújtott országból származó olajszállítások a hetedik egymást követő hónapban ugrottak meg, így Oroszország India első számú szállítójává vált.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések