A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pentagon: Nagyon komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent a titkos iratok kiszivárgása


A Pentagon nem tudja, hogy újabb dokumentumok is kiszivároghatnak-e.

Az amerikai védelmi minisztérium titkos dokumentumainak kiszivárgása "nagyon komoly" kockázatot jelent a nemzetbiztonságra nézve, és alkalmasak dezinformáció terjesztésére is - közölte a Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője, Chris Meagher, aki a védelmi miniszter közügyekért felelős asszisztense.

A BBC azt írja, a dokumentumok a érzékeny információkat tartalmaznak az ukrajnai háborúról, Kínáról és az USA szövetségeseiről is.

A tisztviselők szerint az akták olyan formátumúak, mint a magas rangú vezetők számára kiadott dokumentumok,

csakhogy némelyiket manipulálhatták.

Vizsgálat indult annak érdekében, hogy kiderüljön, ki szivárogtatta ki a dokumentumokat.

Az anyagok először olyan online platformokon jelentek meg, mint a Twitter, a 4chan és a Telegram, valamint a "Minecraft" videojáték Discord szerverén, majd pénteken beszámolt róla a Washington Post, és akkor lett igazi botrány az ügyből.

A Pentagon nem csak azt vizsgálja, hogy ki és miért szivárogtatott, hanem azt is, milyen terjedelemben kerültek nyilvánosságra az anyagok. A Pentagon először a múlt héten szerzett tudomást a dokumentumok kiszivárgásáról, Lloyd Austin védelmi miniszter április 6-án tájékoztatta először az ügyről - mondta Meagher.

Az elnök is múlt héten szerzett tudomást az ügyről.

Azt nem tudják, hogy más dokumentumok is nyilvánosságra kerülhetnek-e.

A BBC News eddig több mint 20 dokumentumot nézett át, amelyek közül sok az ukrán és az orosz erők bevetését és állapotát részletezi az ukrán erők régóta várt tavaszi offenzívája előtt. Olyan titkos információk is kiderülnek, hogy milyen felszerelést biztosít Amerika, a különböző ukrán egységek mikorra lesznek készenlétben, és mikor érkezhetnek a katonai szállítmányok.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések