A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Még mindig vannak Kun Béláról elnevezett utcák Magyarországon


Több utcanév továbbra is őrzi a kommunizmus emlékét.

2013 óta tiltott a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető személyek, szervezetek és kifejezések utcanévként való használata. Ennek ellenére mégis található Kun Béláról, Szamuely Tiborról vagy éppen Leninről elnevezett közterület, de szép számmal akad még Felszabadulás, Úttörő, illetve Élmunkás utca is – írta meg a Magyar Nemzet.

Érdekes tény, hogy a Nógrád vármegyei Vanyarcon, a Pest vármegyei Kartalon és Örkényben, a Komárom-Esztergom vármegyei Környén, illetve a Bács-Kiskun vármegyei Bócsán pedig

még mindig található Kun Béláról, a kommunista népbiztosról elnevezett közterület

– ismertette a lap.

A Bács-Kiskun vármegyei Nagybaracskán Szamuely, a Tanácsköztársaság vérengző népbiztosának nevét viseli az egyik utca. Az is megdöbbentő, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Pusztamonostoron lévő Lenin út egy feszülethez vezet. Bácsalmáson fellelhető Proletár utca, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Mezőhéken pedig egymást keresztezi a Felszabadulás út és a Vörös Hadsereg útja. Ez utóbbi elnevezésből még rengeteg található, leginkább a keleti országrészben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések