A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lavrov: a menekülés a dollártól már globálisan visszafordíthatatlan


A menekülés az amerikai dollártól, mint a kölcsönös fizetések eszközétől a nemzeti valuták irányába visszafordíthatatlan tendencia a globális kereskedelemben – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján.


A vezető orosz diplomata hangsúlyozta továbbá annak fontosságát, hogy a FÁK-országokkal együttműködve összehangolt erőfeszítéseket tegyenek a biztonsági fenyegetések semlegesítésére, beleértve az Egyesült Államokból kiinduló fenyegetéseket is.

Oroszország katonai, politikai és diplomáciai terveinek megfogalmazásakor figyelembe vette a Nyugat azon kísérleteit, hogy konfliktusokat szítson a határai közelében – hangsúlyozta Lavrov.

“Kezdünk menekülni a dollártól. Egyelőre nem olyan gyorsan, de biztos, hogy ez felgyorsul. Valójában ez a tendencia visszafordíthatatlan. Az Egyesült Államok már tényleg lefűrészelte azt a faágat, amelyre felkapaszkodva, a dollár domináns szerepét kihasználva irányította a globális pénzügyi áramlásokat és a világgazdaság egészét” – mondta a külügyminiszter.

“Annak ellenére, hogy partnereinket az Egyesült Államok és az Európai Unió azzal fenyegette, hogy az úgynevezett másodlagos szankciók és egyéb büntetések terhe mellett ne működjenek együtt az Oroszországi Föderációval és a Belarusz Köztársasággal, a FÁK-on belüli kereskedelmi forgalom növekszik. A kereskedelem tavaly több mint hat százalékkal nőtt, és meghaladta a 100 milliárd dollárt” – mondta Lavrov.

“A FÁK-országok közötti szolgáltatási szabadkereskedelemről szóló megállapodás, amelynek aláírására jelenleg készülnek, lendületet ad a gazdasági kapcsolatok további bővítéséhez” – jegyezte meg.

“A szankciók útja a semmibe vezető út. Komoly országok és józan gondolkodású politikusok levonják a vonatkozó következtetéseket, és ezek a következtetések egyértelműen a nyugati függőség megszüntetése mellett szólnak” – zárta Lavrov.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések