A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kovács Zsófiát egy hajszál választotta el attól, hogy történelmi magyar aranyat szerezzen


Nagy magyar sikert hozott ma a tornászok Európa-bajnoksága a törökországi Antalyában: a női összetett versenyben Kovács Zsófia a második helyen végzett. A 23 éves dunaújvárosi tornásznő a még nagyobb sikerhez is közel volt, hogy ő legyen a tornasport első magyar összetett Európa-bajnoka. A brit Jessica Gadirova az utolsó pillanatban előzte meg, s amikor ez kiderült, Kovács Zsófia el is pityeredett...


Az antalyai torna Európa-bajnokságon ma érmes reményekkel várhattuk a női összetett 24-es döntőjét, hiszen háromszoros Európa-bajnokunk, Kovács Zsófia a szerdai selejtezőben a második legmagasabb pontszámot kapta a brit Jessica Gadirova mögött. A 23 éves dunaújvárosi tornásznő korábban kétszer ugrásban nyert Eb-t (2020, 2022), egyszer felemás korláton (2020), de már összetettben is állt Eb-dobogón, hat éve Kolozsváron ezüstérmes volt. Most Antalyában a selejtezőből felemás korláton, gerendán és talajon is bekerült a hét végi szerenkénti döntőkbe.

Ma kezdésként ugrásban a Jurcsenko szuplé dupla csavaros ugrására 14,100 pontot kapott, ami hajszállal kevesebb volt, mint a selejtezőben szerzett 14,166. Felemás korláton sajnos akadt egy nagyobb hibája, belerúgott az egyik karfába, így csak 13,700-et kapott. A szerdai 14,266-hoz képest ez bizony jóval kevesebb lett, de nem sokkal utána a korláton Gadirova sem brillírozott, őt 13,336-ra értékelték, neki azonban ez a leggyengébb szere. Egy másik nagy vetélytárs, a selejtezőben negyedik holland Naomi Visser is haloványabb volt, mint szerdán, 14,033-et írtak be neki. Az olasz Alice D’Amato, aki a selejtezőt a harmadik helyen zárta, és felemás korláton a legjobb volt, most is kitett magáért, 14,400 pontos gyakorlattal rukkolt ki, és két szer után ő állt az élen.

Kovács Zsófia gerendán a legjobb volt

Félidőben Kovács Zsófia a harmadik helyet foglalta el, s jött a tornásznők legrizikósabb szere, a gerenda. S ezen versenyzőnk remekelt, ő kapta a legmagasabb pontszámot, 13,833-at. A selejtezőben második volt 13,533-mal, ott Gadirova 13,600-at kapott, most 13,533-at. D’Amatónak meg kellett elégednie 13,000-mal, így három szer után Kovács Zsófia állt az élen.


Az Európai Tornaszövetség Twitter-oldalán, amikor kitették a szenzációs gerendagyakorlatának felvételét, már megpendítették, hogy ő lehet a magyar tornasport első összetett Európa-bajnoka. Megjegyezve, hogy már az említett korábbi ezüstjével is ő a legeredményesebb magyar ebben a tekintetben. (A férfiaknál 1992-ben Supola Zoltán is ezüstérmes lett összetettben az Eb-n.)

Nos, Kovács Zsófiának a talajgyakorlata is szépen sikerült, 13,266 pontot ért, éppen annyit kapott rá, mint a selejtezőben, s maradt az élen. Gadirova azonban még utána következett, aki a selejtezőben 13,900 pontos gyakorlatot mutatott be, és 18 évesen a szer regnáló világbajnoka. Ennek megfelelően most is gyönyörű gyakorlattal rukkolt ki, 13,933 pontot kapott rá, és ezzel ő lett az összetett Európa-bajnok. Végeredményben Gadirova 55,032, Kovács Zsófia 54,899 ponttal zárt, a különbség 0,133 pont – tényleg nagyon kevésen múlt.

A finálé másik magyar résztvevője, Székely Zója 49,332 ponttal 17. lett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések