A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kormányinfó: idén biztosan marad a rezsicsökkentés


Gulyás Gergely: Idén biztosan marad a rezsicsökkentés, segítenek a kis- és közepes vállalkozásoknak 

A kormány szerdán hosszan foglalkozott az energetikai helyzet értékelésével: megállapították, hogy a költségvetésben minden forrás rendelkezésre áll, hogy a rezsicsökkentés jelenlegi formáját fenntartsák.

Gulyás Gergely elmondta, hogy szeretnének segíteni a kis- és közepes vállalkozásoknak: a korábbi szabályok szerint az egyetemleges szolgáltatásos és a végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalatokat, illetve önkormányzatokat és egyházakat kisegítik. A kormány lehetővé teszi, hogy új szerződéseket kössenek a jelenlegi piaci ár szerint.

Ezzel 14 ezer ügyfélnek segítenek, ebből 10 ezer gazdasági társaság. A veszteségeket az MVM-nek kell viselnie, ami nagyjából 15-20 milliárd forintot jelent majd – tette hozzá a miniszter.

A kormány üdvözli a parlament „békepárti” határozatát

Gulyás szerint a kormánypártok békepártiak, az ellenzéki pártok viszont a háború oldalán állnak. Szerinte a magyarok a tavalyi parlamenti választásokon kinyilvánították, melyiket választják, ezért szavaztak többségében a Fidesz-KDNP-re.

Elavultak a vízhálózatok, a kormány átfogó felújításba kezd

Tárgyaltak a víziközművek helyzetéről is. Két problémával szembesültek az ülésen, az egyik, hogy fel kell újítani a vízhálózatokat, mivel ezek elavultsága miatt hatalmas a vízveszteség, van ahol 60 százalékos. Itt átfogó felújítást szeretne a kormány, ezért felhatalmazták az energetikai minisztert, hogy tegyen javaslatot egy egységes árrendszerre és igyekezzen mielőbb elkezdeni a felújítást.

A kormány tavaly felajánlotta az önkormányzatoknak, hogy átadhatják víziközművekeiket az államnak, ezzel a lehetőséggel több önkormányzat élt, azonban sokan elutasították közműveik átadását.

Árstoprazzia: rengeteg boltban nem rakták ki a polcra az árstopos terméket, ami bent volt a raktárban

Január 23. és 29. között zajlott le egy árstopprazzia, amelynek részeként több mint 468 üzletben ellenőrizték az árstopra vonatkozó szabályok betartását. Szentkirályi Alexandra szerint a szabálytalanul árazó cégeknek „a húsvéti jeges vödrös locsolás” hamarabb érkezett.

Az ellenőrzés alapján több mint 300 eljárást indítottak és 179 ügyben megállapították a jogsértést, ezek miattmegtörtént a bírságok kiszabása. Eddig összesen 333 millió forint bírságot szabtak ki a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai, további 70 eljárás zajlik.

A legjellemzőbb szabálysértés: a boltok polcain nem volt termék, pedig a raktárban ott volt ugyanaz.

Gulyás a svédek NATO-csatlakozásáról: Bizalomépítésre van szükség

Gulyás Gergely szerint nem a magyar kormányon múlik, hogy megegyezzenek az Európai Bizottsággal. „Bízom benne, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatos tárgyalások eredményesek lesznek, ami a megszünteti a pénzek blokkolását” – mondta. A miniszter szerint a kialakult helyzetben a baloldalnak hatalmas szerepe van, hozzátette: ők azért dolgoznak, hogy a tanárok ne kereshessenek bruttó 800 ezer forintot.

Gulyás a svédek NATO-csatlakozásának blokkolásáról azt mondta, hogy a frakcióban vita volt, és olyan érvek merültek fel, amit a kormány sem tart megalapozatlannak.

„Bizalomépítésre van szükség, mert nem jó, ha konfliktusokat importálunk a NATO-ba”

– mondta.

Hozzátette: a törökök is hasonló helyzetben vannak, de Magyarországot a svédekkel az unió is összeköti.

A miniszter végül beszélt a Fidesz-KDNP kétharmados győzelmének egyéves évfordulójáról is: szerinte most is megnyernék a választást, de nehezíti a helyzetet a válság. Az ellenzék szerinte nem tud szuverén véleményt alkotni, de „gyermekded balhékra” képesek – ezzel a szerdai kordonbontásra utalt a miniszter.

Jól működik az új háziorvosi ügyeleti rendszer

Az ATV kérdésére Gulyás elmondta: ők nem akarnak senkit büntetni, de azok az orvosok, akik nem vállalnak ügyeletet, milliós büntetésekre számíthatnak.

Szerinte abban a négy megyében, ahol már az új ügyeleti rendszer van érvényben, az nagyon jól működik. 

Gulyás a kordonbontásról: Szánalmas, gyermekded, kétségbeesett és abszurd

„Az elmúlt hónapok arról szóltak, hogy az Európai Parlamentben milyen korrupciós hálózatok vannak”. Gulyás szerint most az Európai Néppárt tagjait is elérte egy ilyen korrupciós ügy. A tervezett, újabb uniós szankciós csomagról azt mondta Gulyás, hogy nincs kész a csomag, így egyelőre nem szeretnék véleményezni. A miniszter kitért a Karmelita előtti kordonbontásra is:

Gulyás szerint Hadházy Ákos és a Momentum a balhét keresi, a tegnapi kordonbontásuk szerinte szánalmas, kétségbeesett, gyermekded és abszurd.

A miniszter szerint a második világháború óta nem volt még ilyen közel egy világháború esélye, ezért a NATO-nak vigyáznia kell arra, hogy semmiképpen ne sodródjon bele a háborúba.

Donald Trump azon állításról, hogy Soros György felvásárolta az amerikai ügyészeket Gulyás azt mondta, hogy nem avatkoznak bele az amerikai belügyekbe. Szerinte az Orbán és Trump között fennálló viszony nem alap ahhoz, hogy értékeljék az amerikai igazságszolgáltatást.

Június végéig bevezetik az online árfigyelő rendszert

Az árfigyelő rendszer bevezetését június 30-ig tervezi a kormány. Szentkirályi Alexandra szerint ez lehetőséget nyújt majd a vásárlóknak, hogy megnézzék: hol a legolcsóbb az adott termék. Ott, ahol kiugróan magas a termékek ára, fogyasztóvédelmi eljárást is tudnak majd indítani.

A kormányszóvivő szerint az árfigyelő rendszer kedvezően fog majd hatni a versenyre, mivel egymást ösztönözhetik a boltok, hogy lejjebb vigyék az áraikat.

Magyarország végtelenül szolidáris ország

Arra a kérdésre, hogy milyen veszélyeket hordoz, hogy az ellenzéki képviselők egy építési területnek minősített területen bontottak kordont,

Gulyás azt mondta, hogy ez akár veszélyes is lehet. Szerinte a Fidesz 2007-es kordonbontásához semmiben nem hasonlít a szerdai. „Ennél visszataszítóbb cselekedetet nem tudok elképzelni, mint hogy valaki a mentelmi jogával védekezik, miközben jogsértést követ el” – mondta Gulyás.

A miniszter szerint Magyarország végtelenül szolidáris ország, mivel ilyen cselekedetekért akár börtönbe is kerülhetnének az ellenzéki politikusok például Amerikában.

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy mikor bonthatják el a Karmelita előtti kordonokat.

Nem egyeztettünk a törökökkel a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásáról

A svédek NATO-csatlakozásáról azt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kialakult vitáról tájékoztatták a közvéleményt, ez azóta nem változott. Gulyás hozzátette: nincs semmilyen megállapodás Magyarország és Törökország között, hogy összehangolják a svéd csatlakozás jóváhagyásnak időpontját.

A jelenlegi piaci gázár a Napi.hu újságírójának számítása szerint a mostani meghatározott lakossági árnak a fele. Gulyás arra a kérdésre, hogy ezek alapján miért nem csökkentik az árat, megismételte, hogy a kormány a lakosság nagy részének biztosítja a rezsicsökkentést, ezt szeretnék fenntartani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések