A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Klímaaktivistákat állítottak elő az amszterdami Schiphol repülőtéren


A tüntetők célja az volt, hogy a holland légitársaság vállalja a felelősséget a tevékenységével okozott egészségügyi és éghajlati károkért. 

Az Extinction Rebellion (EX) környezetvédő szervezet aktivistái tüntettek hétfőn az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtéren a KLM fogadópultjánál azt követelve, hogy a holland légitársaság vállalja a felelősséget a tevékenységével okozott egészségügyi és éghajlati károkért – tájékozatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

A tüntetők mintegy harmincfős csoportjának három tagját előállították,

mert „hevesen ellenálltak” a felszólításnak, hogy biztosítsák az induló utasok számára a KLM légitárság fogadópultjának megközelítését – közölte a repülőtér biztosításáért felelős, a holland hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó rendfenntartó erő.

A tüntetők folytatják a demonstrációt, ugyanakkor az indulási csarnokokból kivonultak a repülőtér elé – tették hozzá. A hírportál információi szerint a demonstrációt az aktiviták egy bírósági eljárás miatt indították.

Az eljárás során a KLM-nek és más légitársaságoknak sikerült megakadályozni azt a tervet, amely szerint a repülőtér forgalmát az állam a jelenlegi éves 500 ezres utasszámról 460 ezerre csökkentené novembertől.

A bíróság a légitársaságok javára döntött,

és olyan végzést hozott, amely eljárási hibákra hivatkozva megakadályozza a kormányt abban, hogy a következő szezonban megvalósítsa az elképzelést – tájékoztattak. Az Extinction Rebellion szerint a repülőtérre érkező és onnan induló járatok okozta környezetszennyezés a térségben élők egészségét veszélyeztetik.

Állításuk szerint az érintett légitársaságok nem akarják vállalni a felelősséget az okozott károkért,

és nem hajlandók civil és állami kezdeményezésére csökkenteni a járataik számát – tették hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések