A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kína megüzente a nagyhatalmaknak: ennek így beláthatatlan következményei lesznek


Kína felszólította a szuperhatalmakat, hogy lépjenek vissza a nukleáris háború széléről, illetve figyelmeztetett egy lehetséges harmadik világháborúra, miután Oroszország bejelentette: taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba. 

Geng Suang, Kína ENSZ-képviselője felszólította a világhatalmakat, lépjenek vissza a szakadék széléről, és tartsák fenn a „globális stratégiai stabilitást” – számolt be erről news.com.au. Sürgette a nemzeteket, hogy akadályozzák meg a nukleáris fegyverek elterjedését, továbbá az atomerőművek elleni fegyveres támadásokat és a nukleáris fegyverek alkalmazását Ukrajnában.

Suang világossá tette:

Kína tiltakozik az ellen, hogy Moszkva atomfegyvereket telepít belaruszba. 

A nukleáris fegyvereket „fejünk felett függő Damoklész-kardnak” nevezte. Felszólította az összes, atomfegyverrel rendelkező államot, csökkentsék a nukleáris háború kockázatát, valamint kerüljék el az atomfegyverrel rendelkező államok közötti fegyveres konfliktusokat.

„Támogatjuk, hogy az összes, atomfegyverrel rendelkező állam ne telepítsen nukleáris fegyvereket külföldre, illetve vonja vissza a külföldön telepített nukleáris fegyvereket” – mondta Suang, aki hangsúlyozta, egy „atomháborút nem lehet megnyerni, és nem is szabad vívni, Kína álláspontja az atomfegyverekkel kapcsolatban világos és következetes”.

Kína elkötelezte magát

Emlékeztetett: Kína szilárdan elkötelezte magát a defenzív nukleáris stratégia mellett, amely szerint nem használ nukleáris fegyvereket, nem fenyeget ilyen eszközzel nem rendelkező államokat vagy nukleárisfegyver-mentes övezetet.

Bár Oroszországot közvetlenül nem említette, felszólította az összes felet, hogy „maradjon észnél”, kerülje a feszültség fokozását.

Ukrajna ENSZ-nagykövete, Szerhij Kiszlicja üdvözölte Peking álláspontját, egyúttal bírálta Oroszországot, amiért megsértette a kínai elnöknek a közelmúltban Moszkvában tartott találkozójukon tett közös nyilatkozatában tett ígéretét, amelyben kijelentette: minden atomhatalomnak tartózkodnia kell az országán kívüli atomfegyverek telepítésétől.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések