A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kamu Geri most nem a Facebookon picsog: "Pénzügyi válságban Budapest"


A fővárosi önkormányzat felfüggeszti a kormány finanszírozását – jelentette be az alkalmatlan főpolgármester, Karácsony Gergely a szerda délelőtti sajtótájékoztatón.


Úgy fogalmazott, egy intézkedési csomag nélkül már az idei évet sem tudná végigcsinálni a főváros. A vezetés ezért "túlélőprogramot" készített. A főpolgármester két tabut határozott meg előzetesen: a közszolgáltatások jelenlegi szintjét fenn kell tartani, és a béreket ki kell fizetni. Az intézkedési csomag néhány elemét már jövő héten elfogadhatja a fővárosi közgyűlés – mondta Karácsony.

Arról beszélt, hogy az elmúlt években a főváros vezetése megküzdött a koronavírus-járvánnyal és az energiaválsággal. „Az elmúlt fél év nekünk is pokolian nehéz volt” – fogalmazott. A főváros szerinte rendkívül jól vizsgázott az energiakrízis kezelésében. Az egyedi beszerzési gyakorlatnak köszönhetően 29 milliárd forintot tudott megspórolni a főváros.

Van egy válság, amit nem tudnak kezelni Karácsony szerint: a kormány Budapest-ellenes programjával. Tarlós István vezetése alatt 2018-ban 5 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett befizetnie a fővárosnak, idén 58 milliárdot kell.

Ismertette a túlélőprogram főbb pontjait. A csomag egyik része, hogy a fővárosi cégeknél és intézményeknél szigorú likviditási menetrendet állítanak fel, átütemezik a kiadásokat.

A BKK 24 milliárdos hitelt vesz fel, amit szeptemberben törlesztenek.

A beruházások kifizetését átütemezik az év végére. Ez érinti a Lánchidat is – jegyezte meg Karácsony. Továbbra is fenntartják az energiamegtakarítási programot.

„Be fogjuk vasalni a kormánytól a kintlévőségeinket, amiket a jogszabály szerint már meg kellett volna kapnunk” – mondta az alkalmatlan főpolgármester.

A főváros fejlesztési hitelt vesz fel továbbá, amelyhez elvárják, hogy a kormány járuljon hozzá. A budapesti vezetés továbbá kezdeményezni fogja a NAV-nál, hogy függesszék fel a fővárost érintő adókat, mert Budapest nem tud fizetni. Karácsony azt is bejelentette, hogy pert indít közigazgatási bíróságon a szolidaritási hozzájárulás miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések