A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Francia zsoldosok lőttek le három orosz hadifoglyot közvetlen közelről


Francia zsoldosok közvetlen közelről lőttek orosz hadifoglyokra – közölte a Nyomozó Bizottság a Telegram-csatornáján.

“Az oroszországi Nyomozó Bizottság nyomozói kivizsgálják a francia zsoldosok orosz hadifoglyok ellen elkövetett bűncselekményeit. <…> Az Oroszországi Nyomozó Bizottság a történtek minden körülményét fel fogja tárni annak érdekében, hogy a bűncselekmény elkövetésében részt vevőket bíróság elé állítsák” – áll a közleményben.

Az ügynökség pontosította, hogy az egyik harcos fényképet tett közzé három orosz hadifogoly közvetlen közelről történő lelövéséről.

A Nyomozó Bizottság szerint a francia zsoldosok az Azov ezred és az ukrán fegyveres erők 92. dandárjának tagjaként vettek részt a harcokban Kijev oldalán.

Az interneten nem egyszer jelentek meg videók orosz foglyok lemészárlásáról vagy kigúnyolásáról. Tavaly novemberben például egy olyan videó jelent meg, amelyen ukrán katonák lövöldöznek a földön fekvő, magukat megadó orosz harcosokra. Valerij Fadejev, a SZPCS elnöke szerint ez az LNR-ben lévő Makejevka faluban történt. Voltak olyan felvételek is, amelyeken fogságban lévő orosz katonákat lőttek lábon. Továbbá az ukrán fogságból visszatért katonák elmondták, hogy a kihallgatás során megkínozták őket: átlőtték a lábukat, levágták az ujjaikat, betonvasakkal verték őket és áramütéssel kínozták őket – közölte a Vizsgálóbizottság sajtószolgálata.

A védelmi minisztérium szerint az Ukrajnában lévő orosz hadifoglyok túlnyomó többségét megverik, és nem tudnak kapcsolatba lépni hozzátartozóikkal, több mint felüket pedig arra kényszerítik, hogy propagandavideókon szerepeljenek. A fogságból gyakran sérülésekkel térnek haza: kitört fogakkal, csonttörésekkel és egyéb sérülésekkel.

Korábban az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának Ukrajnával foglalkozó vizsgálóbizottsága egy jelentésében megállapította, hogy az ukrán katonák háborús bűnöket követtek el azzal, hogy orosz hadifoglyokat lőttek le és kínoztak meg. Az ENSZ-misszió 25 esetről számolt be, amikor az ukrán fegyveres erők orosz hadifoglyokat mészároltak le. Ukrajna továbbá nem indított büntetőeljárást az orosz hadifoglyokat kivégző katonái ellen, annak ellenére, hogy több kivégzést dokumentáltak – mondta Volker Türk, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) vezetője.

Tavaly áprilisban a védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Kijev oldalán külföldi zsoldosok vettek részt harci cselekményekben. Az ukrán területvédelmi csapatok között állítólag a Francia Légió harcosai is vannak. Tavaly novemberben orosz nyomozók kiderítették, hogy az ukrán nagykövetségek külföldi alkalmazottai segítettek kiválasztani a zsoldosokat, hogy azok részt vegyenek a kijevi oldalon zajló harci cselekményekben.

Tavaly Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy több mint 60 országból több mint nyolcezer zsoldos érkezett Ukrajnába. A legnépesebb csoportok Lengyelországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Romániából és Nagy-Britanniából érkeztek, noha számos országban a zsoldoskodás törvényileg tiltott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések