A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre több német választja második otthonául Magyarországot


Néhány év leforgása alatt negyedével nőtt a hazánkban élő német nyugdíjasok száma, derült ki a német közmédia riportjából.

A német Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) televíziós csatorna riportot készített a német állampolgárok kivándorlásáról. A közel negyedórás videóban bemutatta, hogy miért választja egyre több német állampolgár – köztük sok nyugdíjas – Magyarországot, ezen belül is különösen a Balaton térségét otthonául Németország helyett.

Olcsó ingatlanok

A tudósítás először a Somogy vármegyei Marcalit mutatta be, ahol két olyan németet is megszólaltatott, akik éppen eladó ingatlant keresnek a településen. Egy 5000 négyzetméteres telken álló, teljesen felújított, 70 négyzetméteres ingatlant tekintettek meg, amelynek az ára 49 ezer euró, átszámítva mintegy 18 millió forint.

„Ennyiért Németországban még egy garázst se lehet kapni”

– jegyezte meg az ingatlanközvetítő, aki szintén német, és húsz éve Magyarországon él. Az ingatlanközvetítő szerint az utóbbi években a németek valóságosan „berobbantak magyar ingatlanpiacra”. Nemrég egy német művésznek adott el egy házat 250 ezer euróért úgy, hogy a vevő meg sem nézte azt, csak telefonon érdeklődött iránta.

Egy másik riportalany, Janine Ottoman elmondta, hogy nyaralót szeretne vásárolni, mert a férjével eldöntötték, hogy amikor a gyerekeik „kirepülnek a családi fészekből”, akkor Magyarországra fognak áttelepülni.

„Olyan jó itt, meg is vásároljuk a házat”

– mondta. A riportban elhangzik az is, hogy Marcalin komplett településrészek németesedtek el. Az idetelepültek között van olyan, aki a szüleitől örökölte az ingatlanát, és üdülésre használja, ahogy van olyan is, aki hosszú ideje itt él. „Tizenöt éve költöztünk át, az egész utca német.

Kitűztem a német lobogót a házamra, német maradtam, de ami odahaza megy, az katasztrófa”

– mondta Alois Lenhard.

Szimpatikus a magyar bevándorlás politika

A riportban többek között elhangzott az is, hogy sok német szimpatizál az Orbán-kormány szigorú migrációs politikájával. Sokan pedig nem érzik magukat biztonságban saját hazájukban. Ez vonzóvá tette Magyarországot, amit a számok is alátámasztanak: már 14 ezer 700-nál is több olyan német nyugdíjast tartanak nyilván, aki Magyarországra kéri a nyugdíjának a folyósítását. Öt évvel ezelőtt ez még 11 ezer 700 volt, tehát

néhány év alatt közel 25 százalékkal emelkedett a számuk.

A riporter elmondta, hogy a Balaton térségében már húsz településen szerveznek az oda települt németek Stammtisch (törzsasztal) nevezetű csoportokat. A riport készítője is ellátogatott egy ilyen alkalomra, ahol éppen a menekültválság volt a téma, a riporter szerint ezt egy „szélsőjobboldali, svájci szervezethez tartozó magánszemély szervezte”. Több az alkalmon résztvevőt is meg akartak szólaltatni, de

az emberek bizalmatlanok voltak a német közmédiával szemben.

Végül egy Drezdából származó hölgy nyilatkozott a csatornának. Elmondta, hogy gazdasági okokból menekült Magyarországra, mert Németországban hajléktalan lenne, hiába dolgozott le 55 évet. „Csak nyugodtan szeretnék élni a nyugdíjamból, Magyarországon pedig ezt megtehetem” – fogalmazott. Az MDR emlékeztetett, hogy mintegy 20 évvel ezelőtt is készítettek már riportot a Magyarországra bevándorló németekről, az azóta eltelt években viszont sok minden megváltozott, sokat emelkedtek az árak.

A riport összevetette a magyar és a német élelmiszerárakat, arra jutottak, hogy még így is 13 százalékkal alacsonyabb árat kell fizetni Magyarországon ugyanazokért a termékekért, mint Németországban: itthon 18,78 euróba került egy átlagos vásárlói kosár, Németországban 21,21 euróba. A riporter azt is megállapította, hogy Magyarországon 1 euróért 1,67 euró értékű szolgáltatást kap, így pedig hazánk Lengyelország után a második legolcsóbb az Európai Unióban.

A magyar precizitás 
Marcali után Keszthelyt mutatta be az MDR riportere egy evangélikus lelkipásztorral Rita Mick-Soleval is beszélgetett. Amikor az újságíró rácsodálkozott, hogy milyen rendezett a városban a növényzet és megemlítette, hogy ez a német precizitásra emlékezteti őt,

a lelkész kijavította, hogy „ez magyar precizitás”.

A lelkész azzal indokolta, hogy a németek tömegével költöznek át Magyarországra, mert a német politikai folyamatok miatt az emberek bizonytalanná és elégedetlenné váltak, Magyarországon viszont boldogok lehetnek.

Az MDR azzal zárja a tudósítását, hogy a legtöbb német Svájcba és Ausztriába költözik, és bár Magyarország még nincs ott a legnépszerűbb kivándorlási célországok között, de folyamatosan zárkózik fel. „Hogy tényleg jobb-e itt élni, mint Németországban, az döntse el mindenki maga” – zárult a riport.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések