A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az olasz elnök kiállt az orosz kultúra mellett


Az orosz kultúra az európai kultúra szerves részét képezi, ezért a megszüntetésére irányuló kísérletek elhibázottak – mondta Sergio Mattarella olasz elnök a Corriere della Serának.

“Az orosz irodalommal és művészettel kapcsolatos eltörlési kultúra olyan elhibázott lépésnek tűnik, amely vissza akarja fordítani a felelősséget az évszázados európai történelem termékeire, amelynek ez a kultúra szerves részét képezi” – mondta a politikus.

Felidézve Publius Terentius ókori római író komédiájának aforizmáját: “Ember vagyok, és semmi emberi nem idegen tőlem”, Mattarella hangsúlyozta, hogy “az ember alkotta kultúrákhoz való viszonyulás csakis a nyitottság, a kíváncsiság, az ismeretség és az összehasonlítás lehet”.

“Ebből születik a haladás. Nem az elutasításból, nem az eltörlésből. A kulturális kontextus egy folyamatos átalakulás terméke, ellentmondásos, dialektikus, nem lineáris irányú” – mondta az olasz elnök.

Szerinte az eltörlés kultúráját már “a legéberebb értelmiségiek” is megbélyegezték.
Maga a művészet elutasítja a “kényelmes katalogizálást”, és olyan vízióként igyekszik kínálni magát, amelyek mindegyike “együtt él a másikkal, összeolvad, fejlődik” – folytatta az elnök.

“A kultúrát megöli a szabványosítás, a konformizmus, még az is, aminek öntudatlanul vagy önhibánkon kívül, szellemi lustaságból, opportunizmusból alávetjük magunkat” – zárta Mattarella.

Az elmúlt évben Valerij Gergijev karmester, Valentina Liszica zongoraművész és Szergej Polunin táncos olaszországi fellépését törölték, fiatal orosz hegedűművészeket pedig kizártak egy zenei versenyről.

A nyugati országok fokozták a nyomást Oroszországra a különleges katonai művelet megindítását követően. Soha nem látott mértékű ruszofóbiát regisztráltak. Az orosz külügyminisztérium szerint az oroszok és oroszul beszélő állampolgárok elleni agresszív cselekmények orosz diákokat, sportolókat, kulturális személyiségeket és művészeket érintenek. A nyugati ruszofóbia nem más, mint rasszizmus – mondta Vlagyimir Putyin. Bolondnak nevezte azokat, akik “eltörlik” az orosz kultúrát, és hangsúlyozta, hogy megfosztják magukat a világkultúra egy részétől.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések