A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Európa Tanács szerint gyűlöletbeszéd az, ha megnevezik a genderideológia veszélyeit


A transzneműekről szóló törvényjavaslat elvetésére szólította fel az Európa Tanács a szlovák parlamentet


A szlovák parlamentnek el kell utasítania a transzneműek emberi jogait aláásó törvényjavaslatot, és egyenlőséget kell biztosítania az LMBT-közösségekhez tartozók számára – jelentette ki Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa kedden.

Dunja Mijatovic, a szlovák parlamentnek küldött, valamint az interneten is közzétett levelében arra figyelmeztetett, hogy a szóban forgó szlovák törvényjavaslat hatálybalépése gyakorlatilag megakadályozná a transzneműek számára, hogy nemi identitásukat törvényesen elismerjék.

A jogszabály elismerése szembehelyezné Szlovákiát az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerinti kötelezettségeivel – hívta fel a figyelmet.

Az emberi jogi biztos közölte: a Teplaren nevű pozsonyi melegbár ellen több mint hat hónappal ezelőtt elkövetett támadás után elmaradt az LMBT-közösséghez tartozókkal szembeni intoleranciával kapcsolatos, régóta fennálló aggodalmak kezelése, ami – véleménye szerint – azt mutatja, hogy a szexuális kisebbséghez tartozók emberi jogai veszélyben vannak Szlovákiában.

Mijatovic aggodalmának ad hangot amiatt, hogy esetleg visszavonhatják az emberi jogokat sértő, az új nemi hovatartozás jogi elismeréséhez szükséges sterilizálás gyakorlatának felszámolására irányuló közelmúltbeli lépéseket. Továbbá azon jogi keret hiányára hívta fel a figyelmet, amely lehetővé tenné az azonos nemű párok számára, hogy kapcsolatukat elismerjék, majd a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó jogszabályok megerősítésére, a civil társadalom támogatására, valamint az intolerancia és a megkülönböztetés elleni átfogó küzdelemre szólította fel a szlovák parlament képviselőit.

Végezetül arra kérte a szlovák törvényhozókat, hogy tartózkodjanak az olyan narratívák népszerűsítésétől, amelyek az LMBT-közösségek egyenjogúságáért folytatott küzdelmet genderideológiaként vagy LMBT-ideológiaként tüntetik fel.

„Magától értetődő, hogy a nemzeti parlamentekben nincs helye a gyűlöletbeszédnek, és a parlamenti képviselőknek határozottan fel kell szólalniuk, ha képviselőtársaik gyűlöletbeszédet folytatnak" – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések