A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Egyesült Államok kételkedik az ukrán fegyveres erők ellentámadásának sikerében


Új adatok a "Pentagon szivárgások"-ból.

Az USA kételkedik abban, hogy az ukrán ellentámadás teljesen sikeres lesz. A csapatok, a lőszerek és a felszerelés koncentrációjával kapcsolatos ukrán problémák azt eredményezhetik, hogy az ukrán fegyveres erők "jelentősen elmaradhatnak" az ellentámadással kapcsolatos elvárásoktól.

Ez derül ki a Washington Post által elemzett "Pentagon-szivárogtatások" egy másik dokumentumából.

A netre került dokumentum "hiányosságokra figyelmeztet az erők létrehozásában és ellátásában", valamint arra, hogy az ellentámadás valószínűleg csak "szerény területi nyereséget" fog eredményezni.

Kijev stratégiája a kelet-ukrajnai területek visszaszerzése körül forog, miközben dél felé nyomul, hogy megpróbálja elvágni a Krímhez vezető szárazföldi hidat.

A dokumentum szerint azonban Oroszország megerősített védelmi erői, valamint "az ukrán kiképzés és lőszerellátás tartós hiányosságai valószínűleg megakasztják az előrehaladást és súlyosbítják a veszteségeket az offenzíva során".

A lap amerikai tisztviselők között nyilatkozó beszélgetőpartnerei hozzátették, hogy az ilyen előrejelzéseket a Nemzeti Hírszerzési Tanács becslései is alátámasztják. Szerintük Ukrajna valószínűleg nem fog annyi területet visszaszerezni, mint tavaly ősszel Harkiv és Herszon térségében.

A kiszivárgott dokumentum elkészülte után az amerikai hatóságok tárgyalásokat folytattak az ukrán vezetőkkel - "hogy megbizonyosodjanak arról, hogy Kijev offenzív törekvései megfelelnek-e a képességeinek".

Az egyik ilyen találkozóra március közepén került sor, amelyen Mark Milley vezérkari főnök, Jake Sullivan, Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Lloyd Austin védelmi miniszter, a Pentagon vezetője és ukrán kollégáik vettek részt.

Az Egyesült Államok parancsnoki gyakorlatot is tartott ukrán katonai parancsnokokkal. Kiderült, hogy az erők túlzott szétszóródása túlságosan megnyújthatja az utánpótlási vonalakat, ami megnehezítheti a visszafoglalt területek megtartását.

Amerikai tisztviselők szerint nem valószínű, hogy a Krímbe vezető szárazföldi hidat átvágják. Az Egyesült Államok azonban reméli, hogy az ellentámadás elszigetelt sikerei legalább veszélyeztethetik az orosz felszerelések mozgását a krími folyosón keresztül.

Egy magas rangú ukrán tisztviselő a WP-nek nyilatkozva nem vitatta a megállapításokat, de rámutatott a késedelmekre, amelyek lassítják a nyugati segélyek eljuttatását.

"A legkritikusabb a már beígért rendszerek késése, ami késlelteti az újonnan alakult dandárok kiképzését és általában az ellentámadást"

- mondta az ukrán.

Egy másik ukrán tisztviselő szerint a kiszivárgott dokumentumok valószínűleg nem akadályozzák a tervezett ellentámadást:

"Mindenki tudja, hogy lőszerhiányban vagyunk - az elnök és a védelmi miniszter nyíltan beszél erről. És november óta mindenki számára nyilvánvaló, hogy a következő ellentámadás délre fog irányulni, először Melitopol, majd Berdjanszk felé. De a pontos helyszínt egy héttel előre meg tudjuk változtatni".

A nemrég kiszivárgott dokumentum az AFU soraiban uralkodó hangulatról is árulkodik:

"Sok parancsnok és katona már tudja: az Oroszország elleni nehéz harc kimerítette az ukrán csapatokat és felszerelést, ami miatt a háború napról napra elhúzódik, előnyhöz juttatva a nagyobb orosz fegyveres erőket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések