A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Egyesült Államok kémkedett Zelenszkij után – jelentette a CNN


Az USA kémkedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök után - jelentette a CNN a Pentagon kiszivárgott titkos dokumentumaira hivatkozva. 

"Az egyik dokumentumból kiderül, hogy az USA kémkedett Zelenszkij után" - mutatott rá a portál.

Egy, a köztársasági elnökhöz közel álló forrás azt mondta a CNN-nek, hogy nem lepte meg a helyzet, és "várhatónak" nevezte azt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ukrán tisztviselők mélységesen csalódottak a kiszivárogtatás miatt.

A CNN szerint egy rádiótechnikai felderítési adatokon alapuló amerikai hírszerzési jelentés szerint Zelenszkij február végén "drónok segítségével csapásokat javasolt a Rosztovi területen lévő orosz csapatok állomáshelyei ellen", mivel Ukrajna nem rendelkezik olyan nagy hatótávolságú fegyverekkel, amelyek képesek lennének ilyen célpontok elérésére.

A CNN szerint a megszerzett hírszerzési adatok magyarázatot adhatnak az Egyesült Államok nyilvános nyilatkozataira, amelyek szerint vonakodik Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyvereket biztosítani, mert attól tart, hogy Kijev orosz területen belüli célpontok elleni támadásra használná azokat.

Csütörtökön a média arról számolt be, hogy a Pentagon vizsgálja a közösségi médiában kiszivárgott anyagokat, amelyek az ukrán erők állapotát és az amerikai és NATO-terveket írják le azok megerősítésére. A The New York Times megjegyezte, hogy a március eleji keltezésű dokumentumok állítólag "orosz kormánypárti telegram-csatornákon" keringtek.

A dokumentumok újabb kötegét pénteken hozták nyilvánosságra. A kiadvány szerint több mint 100 dokumentum kerülhetett az internetre, és az incidensből származó kár becslések szerint jelentős. A Reuters vasárnap amerikai tisztségviselőkre hivatkozva ugyanakkor nem zárta ki, hogy az ukrán csapatokra vonatkozó titkos anyagokat is manipulálhatták.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a kiszivárogtatásokról kérdezve azt mondta, hogy Moszkvának nincsenek kétségei az USA és a NATO közvetlen vagy közvetett részvételével kapcsolatban a konfliktusban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések