A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az alapkamat maradt, de fontos változásról döntött a jegybank


Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden. Ugyanakkor a kamatfolyosó két szélét az előzetes hírek és pletykák szerint változtatták meg: a korábbi 12,5, illetve 25 százalék felső szélét 20,50 százalékra módosították, tehát 450 bázisponttal csökkentették az egynapos hitel kamatát.


A Monetáris Tanács kedden változatlanul, 13 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot. Előző év október közepe óta az egynapos betéti gyorstender 18 százalékos kamata az irányadó, ez is változatlan maradt – bár utóbbiról mindennap dönthetnek.

ÁM A kamatfolyosó felső sávjának módosítása jelentős piaci jelzés. Erre a lépésre KORÁBBAN már utalt a jegybank, és a piaci szereplők is várták.

A jegybanki döntés indoklásából később többet lehet majd megtudni. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke 15.30-tól online háttérbeszélgetést tart a monetáris politika aktuális kérdéseiről – erről ebben a cikkünkben folyamatosan tudósítunk. A kamatdöntés után nem találja az utat a magyar fizetőeszköz, a 375,4-es árfolyam körül ingadozik - írja az Index.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések