A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A törökök nem kívánnak csatlakozni az oroszellenes szankciókhoz


Törökország nem kíván csatlakozni a több ország által Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter csütörtökön Alanyában tartott beszédében, amelyet a TRT tévécsatorna közvetített.


“A NATO öt legerősebb tagja között vagyunk. De saját országunk érdekeit kell prioritásként kezelnünk. Tekintsük úgy, hogy csatlakozom az Oroszország elleni szankciókhoz. Hogyan fogják az alanyai kereskedők eladni áruikat Oroszországban? Igen, ha az ENSZ szankciókat vezet be, akkor én is csatlakozom hozzájuk. Mégis, ha elkezdem követni az ilyen vagy olyan [ország] által bevezetett szankciókat, függetlenül attól, hogy azok igazságosak-e vagy sem, vagy ellentétesek-e az elveimmel, akkor már nem az országom érdekeit fogom figyelembe venni” – mondta a miniszter.

Törökország elvi álláspontját bizonyítja azzal, hogy teljes mértékben betartja a Montreux-i egyezményt, nem ismeri el a Krím Oroszországgal történt újraegyesülését, és támogatja Ukrajna területi integritását – mondta a külügyminiszter.

“Mindazonáltal nem fogjuk tönkretenni az egyensúlyi politikánkat azért, hogy valakinek kedvezzünk” – tette hozzá Cavusoglu.

Törökország hivatalosan nem állt az EU, az Egyesült Államok és egyes más országok oroszellenes szankciói mellé, és igyekszik semleges álláspontot tartani, többek között az ukrán konfliktus rendezését célzó közvetítői erőfeszítései sikerének érdekében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések