A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A 24.hu egy kiváltságos budapesti orosz kutatási kirendeltségről kezdett el hazudozni, aztán jött a valóság


Leleplezőnek szánt írást jelentetett meg a 24.hu az orosz IRIAS nevű tudományos kutatási intézetről, amely a portál szerint, hasonlóan a Nemzetközi Beruházási Bankhoz, jelentős kiváltságokkal rendelkezik.


Mint köztudott, az említett pénzintézetből – amelyet a baloldali sajtó csak kémbankként emleget – lépett ki a magyar kormány azt követően, hogy a budapesti amerikai nagykövet, David Pressman azon szervezetek között említette, amelyeket az amerikai diplomácia szankciókkal sújtott.

A híroldal közölte, az IRIAS tavaly szeptemberben, a háború kitörése után hozta létre a magyar kirendeltségét. A portál lényegében azt sugallta, hogy az IRIAS-nak diplomáciai mentessége van. A Magyar Nemzet ezzel szemben úgy tudja, hogy az orosz szervezet budapesti fiókja tavaly októberben kérte ugyan a diplomáciai testületek listájára történő felvételét, ez azonban nem történt meg. A kirendeltség tehát diplomáciai mentességre nem jogosult.

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy magyarországi képviselet létrehozásához nem volt szükséges kormányzati közreműködés, ez csupán egy egyszerű cégbírósági eljárás keretében zajlott le.

Az IRIAS-t egyébként még 1976-ban hozta létre nyolc állam, nevezetesen a Bolgár, a Magyar, a Lengyel és a Mongol Népköztársaság, a Kubai Köztársaság, az NDK, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság és a Szovjetunió.

A Magyar Nemzet úgy tudja,

Magyarország a rendszerváltást követően nem lépett ki a szervezetből. Az intézet saját honlapja szerint napjainkban leginkább gazdasági témájú kutatásokkal foglalkozik, valamint oktatási és kiadói tevékenységet is folytat.

Összegzésképpen, az orosz székhelyű IRIAS – amely tavaly októberben egy cégbírósági eljárás keretében budapesti kirendeltséget nyitott – nem rendelkezik diplomáciai mentességgel, és Magyarország már 1976 óta a szervezet tagja. Lényeges továbbá, hogy a tudományos intézet nem hasonlítható össze az amerikai szankciókkal sújtott Nemzetközi Beruházási Bankkal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések