A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vesztegetési botrány robbant a hajdú-bihari határon: 17 határrendészt vettek őrizetbe


A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség 17 határrendész és egy civil személy őrizetét rendelte el üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt.


A korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában az ügyészség március 7-én, este, összehangolt eljárási cselekményeket folytatott. A közel 300 rendőr és ügyész részvételével zajló bűnügyi akcióban – amelyben a rendőrség több szervezeti egysége is hatékonyan közreműködött – az ügyészség felkérésére a Nemzeti Védelmi Szolgálat eljárási cselekményeket végrehajtva járult hozzá az eljárás sikeréhez - olvasható az ugyeszseg.hu-n.

A megalapozott gyanú szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek a szolgálataik során rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el.


Az Ártánd, illetve Nagykereki Közúti Határátkelőhelyen szolgálatot ellátó 17 határrendész 2022 áprilisát megelőzően megállapodott abban, hogy az átkelőhelyen átutazóktól rendszeresen jogtalan előnyt fogadnak el, majd az összegyűjtött készpénzt a szolgálatot követően egymás között előre meghatározott arányban elosztják.

Az elkövetők között tiszti rendfokozatú nincs, a legmagasabb beosztású határrendész az átkelőhelyeken szolgálatot ellátó szolgálatirányító parancsnok és átkelőhely-ügyeletes volt.


A két-két szolgálatirányító parancsnok, illetve átkelőhely-ügyeletes közvetlenül nem fogadott el jogtalan előnyt, ők alárendeltjeiket a bűncselekmények elkövetésében azzal segítették, hogy őket a kívánságuknak megfelelően olyan sávokra osztották be, ahol nagyobb esély volt a vesztegetési pénzek megszerzésére, továbbá elöljárói kötelességüket megszegve a tudomásukkal zajló korrupcióról nem tettek jelentést, azzal szemben nem léptek fel, amiért cserébe a vesztegetési pénzből részesedést kaptak.

A nyomozó ügyészség elrendelte a 18 elkövető őrizetét, a gyanúsítotti kihallgatások jelenleg is folyamatban vannak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések