A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Véres hasmenés: Új baktériumtörzs miatt aggódhatunk


A vérhas világszerte a hasmenéssel összefüggő halálesetek egyik vezető oka


A bakteriális eredetű vérhasfertőzés kezelését megnehezíti, hogy egyre több megbetegedést okoz a Shigella egyik antibiotikumoknak ellenálló törzse – írta meg a hazipatika.com.

A Shigella nemzetségbe tartozó baktériumok felelősek a vérhas kialakulásáért az embernél és a főemlősöknél – írta meg a hazipatika.com. A lázzal, gyakran véres-nyákos hasmenéssel, görcsös hasi fájdalommal járó fertőzés a vastagbelet érinti – számolt be róla a BBC Online. A vérhasfertőzéses esetek száma a közeljövőben világszerte emelkedhet, és nem csak a szegény, elmaradott infrastruktúrájú régiókban, ugyanis – amint arra amerikai egészségügyi tisztviselők felhívták a figyelmet –, a közelmúltbeli megbetegedések egy részét már egy olyan baktériumtörzs okozta, amely rezisztens az ellene bevetett antibiotikumokkal szemben.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint míg a 2015-ben regisztrált vérhasfertőzéses esetek egyike sem volt összefüggésbe hozható az XDR baktériumtörzzsel, addig 2022-ben a megbetegedések 5 százalékát már ez okozta. Rossz hír, hogy a kórokozó rezisztens azzal az öt antibiotikummal szemben, amelyet a leggyakrabban alkalmaznak ellene. Az XDR törzs okozta fertőzés a hajléktalanok, a világutazók, a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak és immunhiányos emberek körében terjed nagyobb ütemben – közölte a CDC.

A vérhas világszerte a hasmenéssel összefüggő halálesetek egyik vezető oka. A baktérium a fertőzött székletével való érintkezéssel terjed, ezért fontos az alapos és gyakori kézmosás, ha beteg van a családban vagy a közvetlen környezetünkben. A kezelésnél fontos szerepe van az azonnali és folyamatos folyadékpótlásnak és a pihenésnek.

Az antibiotikumrezisztencia egyébként egyre több baktérium esetében figyelhető meg, ami járványügyi szempontból és a hatékony kezelési módok megtalálását illetően a jövőben aggodalomra adhat okot – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések