A költségvetési hiányt pótló hrivnya-kibocsátás óriási kockázatot jelentett Ukrajna makroszintű pénzügyi stabilitására, az ország a továbbiakban nem fog "veszélyes" monetáris finanszírozáshoz folyamodni – mondta Andrij Pisinyi, az Ukrán Nemzeti Bank igazgatója a Financial Timesnak adott interjújában. 


"Ez egy gyors megoldás volt, de nagyon veszélyes" – mondta.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a héten állapodott meg Ukrajnával egy 15,6 milliárd dolláros négyéves hitelprogramról. A döntést az alap igazgatótanácsának is meg kell erősítenie, és az elkövetkező hetekben közli álláspontját.

A Financial Times című lap megjegyezte, hogy az alku feltételei között szerepel a kibocsátási finanszírozás megszüntetése, a hazai kötvénypiacok használata, valamint az adóbevételek növelését célzó intézkedések bevezetése.

Korábban az Ukrán Nemzeti Bank megígérte az amerikai nagykövetségnek, hogy 2023-tól teljesen visszafogja a hrivnya-kibocsátást az állami költségvetési hiány fedezésére – derült ki Andrij Pisnyij nemzeti banki igazgatója és helyettese, Szerhij Mikolajcsuk találkozója után, amelyet Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete és Heather Gezert, az amerikai nagykövetség gazdasági tanácsadója folytatott.