Hirdessen itt

A boszniai szerb miniszterelnök kitiltja az LMBTQ csoportokat az iskolákból


Az Orbán Viktorral is barátságot ápoló boszniai szerb miniszterelnök, Milorad Dodik bejelentette, hogy ki fogják tiltani az LMBTQ csoportokat az iskolákból – az egyetemeket is beleértve. Az AFP hírügynökség a politikus egy helyi televíziónak adott interjújára hivatkozva azt írja, hónapokon belül elfogadják majd a törvényt, amely ezt lehetővé teszi. 


A törvény "megtiltja majd az LMBT szervezeteknek, hogy oktatási intézményeket keressenek fel", mondta a miniszterelnök, "tehát óvodákat, iskolákat, egyetemeket. Vagyis nem dolgozhatnak velük, kerülhetnek a közelükbe vagy terjeszthetnek propagandát".

Alig néhány napja tiltott be a helyi rendőrség Banja Lukában (a de facto fővárosban) egy LMBTQ filmvetítést és kerekasztal-beszélgetést, amit követően ismeretlen tettesek LMBTQ aktivistákat bántalmaztak. Az aktivisták szerint a rendőrök egyszerűen hagyták, hogy a hazafiak betörjenek az épületbe és megtámadják őket. A miniszterelnök a tervezett esemény előtt kijelentette, hogy nemcsak a közterületen, de a zárt térben tartott események is sokakat zavarnak, és ő különben is ellenzi az ilyesmit.

Rajta kívül több jobboldali szervezet is követelte az esemény betiltását, majd a város főterén a rendezvény elleni hatalmas molinók jelentek meg.

Szarajevóban 2019-ben tartották az első pride felvonulást. Dodik kormánya most egyébként a brit és az amerikai nagykövetséggel is megszakította a diplomáciai kapcsolatokat, azzal az indokkal, hogy azok beleszóltak az ország belügyeibe.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések