A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Történelmi lépés: több mint hárommillárd dolláros alkuval mentik meg Európa egyik legnagyobb bankját


Vasárnap délután egyezség született arról, hogy a nehéz helyzetbe került Credit Suisse-t felvásárolja riválisa, a svájci UBS bank. A kormányzati közvetítéssel megvalósuló ügyletben a UBS Csoport vetélytársa minden részvényét megvásárolja, ám jócskán a pénteki tőzsdezárás utáni ár alatt, mindössze 3 milliárd svájci frankért.


Korábban írtunk arról, hogy a Credit Suisse a héten ismét nagy bajba keveredett, és már a svájci kormánynak is be kellett avatkoznia, hogy ne omoljon össze a bank. A kormány mintegy 50 milliárd frankos kölcsönt adott a Credit Suisse-nek, ennek ellenére a pénzintézet még mindig nehéz helyzetben van, és az utóbbi napokban tárgyalások zajlottak arról, hogy a UBS felvásárolhatja őket.

Vasárnap délután még javában zajlottak a tárgyalások. Először az derült ki, hogy a UBS egy egymilliárd dolláros ajánlatot tett (ez töredéke a bank piaci értékének). Nem sokkal később már az is felmerült, hogy a bankot akár államosíthatják is.

Vasárnap késő délután a Financial Times számolt be arról,  hogy megszületett az egyezség, és a UBS valóban felvásárolja a Credit Suisse-t,

de az eredeti ajánlatukhoz képest nagyobb áron.

A Financial Times szerint ahhoz, hogy a felvásárlás végbemehessen, még a svájci jogszabályokon is változtatni kell, de a svájci kormány ehhez segítséget ígért a UBS-nek. A kormány célja az, hogy még vasárnap késő estig véglegesítsék és aláírják az egyezséget a felek, és a Financial Times szerint ez estére meg is történhet – a jelentősége ennek az, hogy helyi idő szerint vasárnap este már nyit az ázsiai tőzsde.

A megállapodás értelmében – amelyet a svájci kormány segített tető alá hozni – a UBS 0,76 svájci frankot fog fizetni részvényenként a Credit Suisse-nek. A papírok péntek este még 1,86 svájci frankot értek a tőzsdén, vagyis ez még mindig bőven áron aluli vételnek minősül, de sokkal jobb egyezség, mint ha 1 milliárd dollárnak megfelelő áron adnák el a bankot.

az áron aluli ügyelet nagy vesztesei lesznek viszont azok a befektetők, akik a pénteki zárásig megőrizték a Credit-Suise-részvényüket.

Ők ugyanis a részvényenként 0,76 svájci frankos áron nagyon sovány ellenszolgáltatást kapnak a tranzakcióért.

A Bloomberg arról is írt, hogy az amerikai hatóságok szintén érintettek voltak a Credit Suisse körüli alkukban, mivel mind a Credit Suisse, mind a UBS jelentős pénzpiaci szereplőnek számít az Egyesült Államokban is. 

Történelmi lépés

A 166 éves bank felvásárlása történelmi jelentőségűnek mondható Svájc és az egész világ szempontjából.

A Credit Suisse-t eredetileg Schweizerische Kreditanstalt néven alapította meg 1856-ban Alfred Escher vállalkozó. Az intézmény először az ország vasúthálózatának építését finanszírozta, ezt követően viszont külföldön is meghatározó szereplővé és

a világ egyik legjelentősebb bankjává vált, nem túlzás azt mondani, hogy Svájcot reprezentálta a nemzetközi pénzpiacokon.

A 2008-as pénzügyi válság után azonban a Credit Suisse története negatív fordulatot vett, mivel nem tudtak alkalmazkodni az új pénzpiaci környezethez. A Bloomberg szerint ennek a folyamatnak volt a végpontja a bank mostani felvásárlása (amit persze felgyorsítottak a bank botrányai is az utóbbi években).

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések