A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több száz amerikai páncélos gyűlt össze az orosz határtól alig 100 kilométerre


Megkezdte berakodását a lengyelországi Gdynia kikötőjében az amerikai hadsereg egyik dandárja, több mint ezer harckocsival és katonai járművel felszerelve. A hadosztály fél éves szolgálatot követően tér haza az Egyesült Államokba, miután a váltásukra érkező erők hónapokkal ezelőtt szálltak partra Hollandiában. A NATO-együttműködés keretein belül érkező és távozó amerikai katonák európai állomáshelye Lengyelország és Litvánia, célja pedig a NATO keleti szárnyának megerősítése.


Lengyelország és Litvánia a texasi Fort Hoodban állomásozó 1. lovas hadosztály 2. dandár harccsoportjának lesz a legújabb állomáshelye. Ez a hadosztály az egyik legtöbbször kitüntetett egység az amerikai fegyveres erőknél. Az áthelyezésről szóló legelső beszámolók szerint a hadosztály kötelékébe mintegy 1250 darab katonai jármű tartozik, többek között az Ukrajnának is felajánlott M1 Abrams harckocsik és M2 Bradley lövészpáncélosok is.

A most érkező egységek a 1. lovas hadosztály 3. dandár harccsoportjának féléve az öreg kontinensen állomásozó csapatait váltják, akik máris megkezdték a berakodást a hazaútra. A most közzétett drónfelvételen több száz, a lengyelországi Gdynia kikötőjében berakodásra váró amerikai fegyver látható. A videóban feltűnnek M1 Abrams harckocsik, M2 Bradley lövészpáncélosok, különböző típusú páncélozott harcjárművek és egyéb szállító/logisztikai járművek is. A helyszínválasztás azért is érdekes, mert az amerikai eszközökkel tömött kikötő az Oroszország területét képező kalinyingrádi exklávétól mindössze 100 kilométerre, közúton kevesebb mint két órára található.

Baltic Security on Twitter: "Equipment belonging to the @USArmy 🇺🇸 3rd Armored Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division staged at the Port of Gdynia, Poland 🇵🇱 in preparation for redeployment to the continental United States after serving in the Operation #AtlanticResolve, Feb. 22, 2023. #StrongerTogether pic.twitter.com/sqK5U3UbWZ / Twitter"

Equipment belonging to the @USArmy 🇺🇸 3rd Armored Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division staged at the Port of Gdynia, Poland 🇵🇱 in preparation for redeployment to the continental United States after serving in the Operation #AtlanticResolve, Feb. 22, 2023. #StrongerTogether pic.twitter.com/sqK5U3UbWZ



Az amerikai csapatok fokozódó jelenléte a NATO keleti-európai szárnyának megerősítésének a részét képezi, válaszul a fokozódó orosz agresszióra. A 2014-ben, a Krím elfoglalását követően életre hívott Atlantic Resolve hadművelet részeként az amerikai dandárok fél éves periódusokban váltják egymást, az Európában állomásozó egységek feladata a NATO keleti határának biztosítása, írja a Portfólió.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések