A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több ezer tüntető törte át a rendőrkordont Netanjahu rezidenciája közelében

Jeruzsálemben több ezer tüntető áttörte a rendőrségi kordont Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök rezidenciája közelében – jelentette a Walla portál. 

„Yoav Gallant védelmi miniszter lemondását követően a jogi változtatások ellen tiltakozók ezrei ma este áttörték az utolsó rendőrségi kordont a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája előtt, a Jeruzsálem felé vezető autópályát lezárták a forgalom elől” – írta a portál.

Médiajelentések szerint a helyi rendőrség vízágyúkkal kezdte visszaszorítani a tüntetőket.

Újabb tömegtüntetés kezdődött vasárnap este Izraelben, miután a miniszterelnök menesztette a védelmi minisztérium vezetőjét, aki előző nap a jogrendszer reformjának leállítására szólított fel.

Galant lett az első kulcsfontosságú miniszter a Netanjahu-kormányban, aki nyilvánosan ellenezte az igazságügyi reformot. Mindkét politikus kijelentése a kormánykoalíción belüli szakadás kezdetének tekinthető, amely a társadalomban erős tiltakozást váltott ki.

Korábban az izraeli igazságügyi reform elleni tiltakozó mozgalom szervezői „a bénultság hetét” hirdették meg, ami nagyszabású gyűléseket jelent országszerte. Ez már a tizenkettedik egymást követő hét, amikor az izraeliek az igazságügyi reform miatt tiltakoznak. Az előző napon Tel-Avivban a tüntetésekhez csatlakozók száma elérte a 200 ezret.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tartalékosainak különböző csoportjai többször is nyílt levelet írtak a kormánynak, amelyben az igazságügyi reform leállítását követelték, és tiltakozásul megtagadták a tartalékos szolgálatot, köztük az elit egységek és a légierő pilótái.

A Netanjahu-kormány által javasolt törvénycsomag jelentősen korlátozná a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét, valamint a hatóságok kezébe adná a bírák kinevezése feletti ellenőrzést. A miniszterelnök ugyanakkor készségét fejezte ki, hogy párbeszédet kezdjen az ellenzékkel a reformról.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések