A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tiltott, civileket veszélyeztető fegyvereket kér Ukrajna: kérdéses, hogy a Biden-adminisztráció rábólint-e az újabb kérésre


Ezúttal olyan fegyvert kér Ukrajna az Egyesült Államoktól, amelyet a világ több mint százhúsz országában betiltottak. A kazettás bombák ugyanis válogatás nélkül ölhetnek nagy területeken, fenyegetve ezáltal a civil lakosságot - írta meg a hirado.hu.


A Magyar Nemzet figyelt fel rá, hogy két amerikai demokrata törvényhozó, Adam Smith és Jason Crow arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy az ukránok már kazettás bombákat is kérnének Washingtontól. A hírügynökség értesülései szerint Kijev sürgeti az amerikai kongresszust, gyakoroljanak nyomást a Fehér Házra, hogy a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció hozzájáruljon a fegyverek megküldéséhez, ám korántsem vehető biztosra, hogy erre sor kerül.

A kazettás bombák ugyanis olyan légibombák – emlékeztet a Magyar Nemzet –, melyek hordozó repülőeszközről történő leoldásuk után még a levegőben, nagy területen általában pár száz kisebb bombát szórnak szét. Földet érve azonban nem mindegyik robban fel egyből, ezért a civil lakosságra néző veszélyekre hivatkozva 2008-ban a világ több mint 120 országa elfogadta a kazettás bombák gyártásának, használatának és raktározásának betiltásáról szóló paktumot. Ehhez azonban sem az amerikaiak, sem az ukránok és az oroszok sem csatlakoztak.

A lap szerint kérdéses, hogy a Biden-adminisztráció rábólint-e az újabb kérésre. Ez idáig Ukrajna szinte minden fegyvert megkapott az Egyesült Államoktól, amit csak kért: HIMARS rakétavetők, Patriot légvédelmi rakéták, Abrams harckocsik – ezúttal azonban akadályokba ütközhet Kijev.

Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy a bombák civilek lakta területeken csapódnak be, és ártatlanok életét oltják ki vagy okoznak számukra élethosszig tartó sérüléseket.

Nincs is egyetértés az amerikai politikusok körében az ukránok kérését illetően. Tom Malinowski, a Demokrata Párt volt kongresszusi képviselője például azt mondta, „aláásná az ukránok erkölcsi tekintélyét, ha tiltott fegyvert használnának, és ez Vlagyimir Putyin orosz elnök kihasználná”.

A szintén demokrata Jason Crow azonban nem tartja kizártnak, hogy a kért bombákat elküldjék azzal a kikötéssel, hogy az ukránok nem kazettás fegyverként használják őket. Velük szemben a republikánusok inkább támogatják a kazettás bombák bevetését.

A Magyar Nemzet felidézte, hogy az orosz–ukrán konfliktusban korábban már felmerült, hogy az oroszok kazettás bombákat vethettek be. Az első jelentések a harcok kirobbanása utáni első napokból származnak: Vuhledar városában egy kórház előtt csapódhatott be egy kazettás bomba, majd néhány nappal később Harkivban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések