A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Óriási korrupciós botrány a spanyol baloldalon: kokain, kurvák és 61 ezer euró cipősdobozokban


Igen jelentős korrupciós botrány körvonalazódik Pedro Sánchez baloldali miniszterelnök Spanyol Szocialista Munkáspártján (PSOE) belül. 

A Mediador (Közvetítő) néven ismertté vált ügy lényege az, hogy kormányközeli üzletemberek lefizettek szocialista munkáspárti képviselőket azért, hogy közbeszerzéseken nyerjenek, törvénytelenül európai uniós forrásokhoz jussanak, illetve, hogy elkerüljék a koronavírus-járvány alatt a hatósági ellenőrzéseket. Egy kiszivárgott bírósági irat alapján az ügy középpontjában Juan Bernardo Fuentes, becenevén Tito Berni áll, aki a szocialisták Kanári-szigetekről származó parlamenti képviselője – írta meg az Origo.

Őt tizenegy bűntársával együtt már letartóztatták. A gyanú alapján az üzletemberek – a baloldali politikusoknak szánt – 61 ezer euró kenőpénzt adtak át a spanyol csendőrség vezetőjének, aki azt otthonában, cipősdobozokban rejtegette. Továbbá kokainos bulikat szerveztek négycsillagos hotelekben olyan luxusprostituáltak társaságában, akiket a képviselők katalógusokból választottak ki maguknak – írta meg az Origo.

Az AFP francia hírügynökség információi alapján a nagyobbik kormánypárthoz, a Pedro Sánchez miniszterelnök-féle Spanyol Szocialista Munkáspárthoz (PSOE) kötődő botrány február 14-én robbant ki, amikor letartóztatták a Kanári-szigetek baloldali parlamenti képviselőjét, a 60 éves Juan Bernardo Fuentest, a politikus unokaöccsét, a spanyol csendőrség vezetőjét, Francisco Espinosa Navas tábornokot és kilenc PSOE-közeli üzletembert.

Egy kiszivárgott bírósági irat alapján Juan Bernardo Fuentes – becenevén Tito Berni – azért kapott kenőpénzt és különböző ajándékokat az üzletemberektől, mert segített nekik állami közbeszerzéseket megnyerni, továbbá törvénytelenül juttatta őket európai uniós pénzekhez, illetve közreműködött abban, hogy a koronavírus-járvány alatt a kormányközeli üzleti kör vállalkozásai elkerüljék a hatósági egészségügyi ellenőrzéseket. Az üzletemberek összesen 2,3 millió euróhoz (közel 900 millió forint) juthattak így hozzá.

A PSOE holdudvarába tartozó üzletemberek első körben 5 ezer eurót (1,9 millió forint) utaltak át egy Kanári-szigeteken működő sportegyesületnek, amelyet hivatalosan Antonio Navarro helyi nagyvállalkozó vezet, de valójában az Juan Bernardo Fuentes egyesülete. Innen jön a korrupciós botrány nevét adó Mediador (Közvetítő), a dokumentumban  Antonio Navarro pedig El Mediadorként szerepel.

Ezt követően több szocialista munkáspárti parlamenti képviselőnek fejenként 3000–3500 euró értékben bulikat szerveztek madridi éjszakai klubbokban és négycsillagos luxusszállodákban. A politikusok a bulikhoz a luxusprostituáltakat katalógusokból választhatták ki, a „rendezvényeken" pedig kokain és viagra is volt.

Az eset kapcsán a sajtóban az utóbbi napokban megjelentek olyan fényképek, amelyek alapján a baloldali politikusok prostituáltak társaságában kokaint fogyasztanak.

Willy Tolerdo on Twitter: "#QueTeVoteTxapote como slogan y esta imagen en la propaganda electoral y hay mayoría absoluta garantizada. pic.twitter.com/ezAjFH8bqj / Twitter"

QueTeVoteTxapote como slogan y esta imagen en la propaganda electoral y hay mayoría absoluta garantizada. pic.twitter.com/ezAjFH8bqj

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések