A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Stratégiai hasznot húz Kína az ukrajnai háborúból: élesben tanulmányozhatja a nyugati fegyvereket


Több tucat kínai tanulmány jelent meg az ukrajnai háborúban használt nyugati fegyverekről. A Reuters úgy értesült, hogy a kutatásokat Peking rendelte meg, hogy felkészíthesse a haderejét egy esetleges ázsiai háború kirobbanására – írta meg a vg.hu.  


A katonai folyóiratokban megjelent tanulmányok szerint Kína számára még a modern fegyvereknél is ijesztőbb a Starlink műholdhálózat, emiatt elkezdett megoldásokat keresni az ilyen alacsony pályán keringő műholdak semlegesítésére – írta meg a vg.hu.

Kínának képesnek kell lennie arra, hogy lelője az alacsony Föld körüli pályán keringő Starlink műholdakat, illetve ki kell dolgoznia a megfelelő védelmet a Javelin rakétákkal szemben – közölték kínai katonai szakértők, akiket azzal bíztak meg, hogy az ukrajnai háború tanulmányozásával dolgozzák ki a védelmet a nyugati fegyverekkel szemben. A cél az, hogy Kína képes legyen harcba szállni az Egyesült Államokkal, ha Ázsiában kirobbanna egy háború.

A Reuters írt erről, miután áttanulmányozta több mint 20 védelmi folyóirat majdnem száz, a témába vágó kínai cikkét.

A kínai katonai elemzők feladata felmérni, hogy milyen amerikai fegyverekre és technológiákra kellene számítaniuk, ha fegyveres konfliktussá fajul a tajvani válság.

Az ukrán szabotázsműveleteket is vizsgáló kínai nyelvű lapokban több száz kutató munkája jelent már meg, akik a Népi Felszabadító Hadsereghez köthető egyetemeken, állami fegyvergyártóknál vagy a katonai hírszerzésnél dolgoznak.

A Reuters azt is megírta, hogy miközben a kínai tisztviselők kerülik, hogy nyílt kritikát fogalmazzanak meg Oroszországgal szemben, és folyamatosan a béketárgyalásokat sürgetik, ezekben a cikkekben őszintén értékelik Moszkva harctéri hiányosságait.

A hírügynökség kommentárt kért a tanulmányokkal kapcsolatban a kínai védelmi minisztériumtól, de nem kapott választ a kérdéseire.

Két katonai attasé, illetve egy a tanulmányokat ismerő diplomata a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a Kommunista Párt Központi Katonai Bizottsága rendelte meg a kutatásokat. Állításuk szerint Hszi Csin-ping kínai elnök kihagyhatatlan lehetőséget lát az ukrajnai konfliktusban, amelynek segítségével felmérheti a nyugati katonai képességeket.

Egy amerikai tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy az orosz–ukrán háború egy dolgot világosan Peking tudomására hozott: a világ rendkívül gyorsan reagál egy, az ukrajnaihoz hasonló agresszióra.

A hírügynökség által áttekintett tanulmányokból az derült ki, hogy Kína elsősorban a Starlink műholdhálózattól tart. A Starlink jól vizsgázott az orosz–ukrán háborúban, folyamatosan biztosítja a kommunikációt Kijev számára. Peking külön vizsgálja, hogy ezeket a műholdakat miként lehet hatékonyan lelőni, arra az esetre, ha a Nyugat bevetné őket Oroszország ellen. A kínai kutatók azt írták, hogy az országnak sürgősen választ kell találnia a Starlink hálózatra.

Kína számára nyilvánvalóvá vált, hogy a modern hadviselés a drónokról szól, így rohamtempóban kezdték el az ilyen irányú fejlesztéseket az országban.

Az egyik, a kínai kormányhoz közel álló újságban egy tanulmány arról szólt, hogy az ukrán katonák hatékonyan használják a Stinger és Javelin rakétákat az orosz harckocsik és helikopterek ellen. A cikk kiemelte, hogy ezzel Kínának is számolnia kell.

Néhány tanulmány külön kiemelte, hogy Kínából hiányzik a harci tapasztalat, ami hátrányt jelentene egy konfliktusban. Peking az 1979-es vietnami háború óta nem csatázott, így nincs valós tapasztalata a modern hadviselésről – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések