A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Reuters: Szaúd-Arábia vásárolja fel és adja tovább az orosz gázolajat


Az Öböl-menti állam összesen 190 000 tonna orosz üzemanyagot tartalmazó rakományt kapott


Szaúd-Arábia növelte az orosz gázolaj importját közvetlen és hajóról hajóra történő szállítással egyaránt – jelentette pénteken a Reuters a nyomkövetési adatokra és kereskedőkre hivatkozva – írta meg az oroszhírek.hu.

Az Öböl-menti állam a múlt hónapban kapta meg az orosz üzemanyagot tartalmazó rakományokat Rasz Tanura és Dzsidda kikötőiben – írja a hírügynökség. Oroszország azután kezdte meg a gázolaj exportját OPEC+ szövetségesének, hogy február 5-én életbe lépett az orosz finomított termékek tengeri behozatalára vonatkozó uniós és G7-embargó.

Az oroszországi Primorszk város balti-tengeri kikötőjében 99 ezer tonna dízelolajat rakodtak be egy tartályhajóra, amely a szaúd-arábiai Rasz Tanura kikötőjébe tartott – derült ki a Refinitiv hajózási adataiból.

Az adatok szerint egy másik, 30 ezer tonna gázolajat szállító rakomány az oroszországi Tuapsze fekete-tengeri kikötőjéből indult. A Refinitiv adatai szerint a görögországi Kalamata kikötője közelében hajóról hajóra történő rakodást is alkalmaztak, hogy gázolajat adjanak át egy másik tartályhajónak, amely már a szaúd-arábiai Jazan kikötőjében rakodta ki az üzemanyagot.

Az STS transzferek segítenek lerövidíteni az Afrikába, Ázsiába és más célállomásokra tartó tartályhajók költséges útvonalait – írja a hírügynökség. Miközben az EU és a G7-országok ársapkát és korlátozásokat vezettek be az orosz üzemanyagimportra, Moszkva sikeresen diverzifikálta szállításait: Kína, India, Törökország és más országok is növelik az olaj és az olajtermékek vásárlását.

Szaúd-Arábia valószínűleg finomítani és újraexportálni fogja az orosz gázolajszállítmányok egy részét – írja a piaci forrásokra hivatkozva az outlet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések