A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politico: amerikai becslések szerint már több mint 100 ezer ukrán katona esett el


A konfliktus kezdete óta több mint 100 ezer ukrán katona, köztük a legtapasztaltabbak haltak meg – jelentette a Politico amerikai tisztviselők becslésére hivatkozva.


A médiaorgánum szerint e veszteségek nagy része Artyomovszk (Bahmut) városában történik, ezért “az amerikai hadsereg gyors ütemben szállítja a felszerelést a harctérre és képzi ki az ukrán erőket”.

A The Times korábban arról számolt be, hogy az ukrajnai orvosok olyan mértékű harci veszteségekkel szembesültek a fegyveres erőknél és olyan súlyos sebesülésekkel, amelyekkel a NATO még soha nem találkozott. A Financial Times beszámolója szerint a Nyugat a maga részéről elismeri, hogy az ukrán csapatok az egész frontvonalon veszteségeket szenvednek.

Tavaly novemberben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője azt mondta, hogy “becslések szerint eddig 100 ezer ukrán katona halt meg“. A halottak és sebesültek számáról szóló részt később teljes egészében eltávolították az EB vezetőjének írásbeli és videós nyilatkozatából.
 
Mint Dana Spinat, az Európai Bizottság szóvivője a Twitteren kifejtette, “pontatlanságok” történtek, és a von der Leyen nyilatkozatában használt becslés “külső forrásokból származó adatokon” alapult. Ugyanakkor az idézett áldozatok száma – mint mondta – a megöltekre és a sebesültekre egyaránt vonatkozik.

Később Volodimir Zelenszkij szóvivője, Szerhij Nyikiforov annak a véleményének adott hangot, hogy az EB vezetőjének nem lett volna szabad az ukrán hadsereg veszteségeire vonatkozó adatokat közölnie – szavai szerint csak Zelenszkij elnök vagy Reznyikov ukrán védelmi miniszter adhat ilyen információkat.

Korábban Douglas Sims altábornagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített vezérkarának műveleti igazgatója azt mondta, hogy az amerikai védelmi minisztérium több mint 4000 ukrán katonát képzett ki azóta, hogy Oroszország különleges katonai műveletet indított Ukrajnában.

Az ukrán erőket különösen a Patriot rakétarendszerek használatára képezték ki az oklahomai Fort Sillben található amerikai katonai bázison.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések