Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Összefüggést találtak a migrén és a vércukorszint között


A genetikai tényezőkre eddig kevésbé figyeltek a szakemberek 

Az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem tudósai szerint érdemes lenne alaposabban is megvizsgálni azokat a genetikai folyamatokat, amelyek a migrén kialakulása mögött húzódnak meg – írta meg a hvg.hu.

Az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem genetikusai olyan genetikai variánsokat, valamint géneket fedeztek fel, amelyek azt mutatják, kapcsolat áll fenn a migrén és a vércukor szintje között – számolt be róla az Interesting Engineering cikke alapján a hvg.hu. A felfedezés új megelőzési és terápiás kezelések kidolgozásához vezethet.

A szakemberek azt régóta tudják, hogy a migrénhez, valamint a vércukorszinttel kapcsolatos problémákhoz – mint például az inzulinrezisztencia, a hiperinzulinémia (magas inzulinszint), a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) és a 2-es típusú cukorbetegség – számos közös kockázati tényező tartozik.

Ezzel kapcsolatban több tanulmány is készült már, amelyek a különböző populációkban előforduló betegségek okaira és mintázataira összpontosítottak. A megfigyelések alapján feltételezhető volt, hogy ennek környezeti, genetikai vagy ezek közös oka lehet.

A genetikai tényezőkre eddig kevésbé figyeltek a szakemberek, ezért az ausztrál kutatók most erre összpontosítottak. Eredményeiket a Human Genetics című tudományos lap közölte.

Dale Nyholt és Rafiqul Islam, az egyetem két tudósa azokat a tanulmányokat tekintette át, amelyek a migrénnel és a vércukorszinttel kapcsolatos társbetegségeket tárták fel. Ezek alapján úgy vélték, érdemes genetikai vizsgálatot is végezni a kettő közötti kapcsolat feltárása érdekében.

A kutatók felfedezték, hogy az éhgyomori inzulin és a vércukorszint jelentős genetikai összefüggésben áll a migrénnel és a fejfájással. Ugyanakkor azt találták, hogy az evés utáni második órás vércukorszint már csak a migrénnel áll genetikai kapcsolatban. Emellett az is kiderült, az éhgyomori proinzulin nevű hormon magas szintje segíthet megvédeni az embert a fejfájástól.

A vizsgálat során azonosított géneket, lókuszokat (a gének által elfoglalt helyek), valamint az ezekkel kapcsolatos útvonalakat a szakemberek szerint érdemes lenne tovább vizsgálni, hogy megértsük azon molekuláris folyamatokat, amelyek során a migrén és a vércukor bizonyos szintje kapcsolatba kerülnek egymással.

A kutatók szerint ugyanakkor a vizsgálatukat európai embereken végezték el, ezért abból általánosítani nem szabad – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések