A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nyugat-Virginiában továbbra is engedélyezik a gyermekházasságot


2000 óta több mint 3600 gyermekházasságot regisztráltak az államban


Leszavazta szerdán a republikánus többségű állami szenátus igazságügyi bizottsága Nyugat-Virginiában azt a törvényjavaslatot, amely megtiltotta volna a 18 év alatti személyekkel való házasságkötést a keleti parti államban.

A törvényjavaslat fő támogatója Kayla Young, Kanawha megye demokrata képviselője a szavazás előtti beszédében kiemelte, hogy 2000 óta több mint 3600 gyermekházasságot regisztráltak az államban.

A Nyugat-Virginiában jelenleg hatályos jogszabályok szerint 16 éves kor felett csak szülői beleegyezéssel, 16 éven aluli személyek esetében pedig - ahogy eddig is - csak bírói jóváhagyással van mód a házasságkötésre.

A 9-8 arányban elutasított törvényjavaslat eredetileg csak a 18 évnél idősebb személyeknek biztosított volna belegyezési jogot a házasságkötéshez, ezzel egyidőben pedig visszavonták volna a kiskorúak azon lehetőségét, hogy a gyám, bíróság, vagy szülő beleegyezésével kössenek házasságot.

A már megkötött házasságokra - függetlenül, hogy azt melyik államban kötötték - nem vonatkozott volna a törvénymódosítás.

A törvényjavaslatot ellenzők között többen azzal érveltek, hogy Nyugat-Virginiában megszokottak a fiatalkorban kötött házasságok. „Azzal, hogy nem lesz alsó életkorhatárhoz kötve a házasságkötés Nyugat-Virginiában a gyermekeinket veszélyeztetik” - hívta fel a figyelmet Young mikroblog-bejegyzésében.

Az egyik kényszerházasságok és gyermekházasságok visszaszorításáért küzdő civilszervezet szerint 2018 óta mindösszesen 7 államban emelték fel a házasságkötés alsó életkorhatárát 18 éves korra. Az ilyen jogszabályok támogatói azt mondják, hogy a módosítás jelentősen képes csökkenteni a családon belüli erőszakot és a nemkívánt terhességek számát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések