Hirdessen itt

Génmódosított díszhalak miatt oszthat milliós bírságokat a Nébih


Országszerte több kisállat-kereskedéssel szemben indult eljárás genetikailag módosított (GMO) díszhalak értékesítése miatt; a vállalkozások összességében milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel csütörtökön.


A hatóság kiemelten felhívja a kereskedők figyelmét, hogy a génmódosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban szigorúan tilos.

Az állatjóléti előírások betartását vizsgálták az elmúlt hónapokban a magyarországi kisállat-kereskedésekben a Nébih ellenőrei. Az üzletek egy részében azonban szokatlanul élénk színű, UV fény alatt „világító” „színes tetra” és „kiwi szumátrai díszmárna” halakra figyeltek fel a szakemberek.

Próbavásárlást tartottak, majd a halaknál a Nébih laboratóriuma igazolta, hogy valóban genetikailag módosított egyedekről van szó.

Ezt követően a Nébih összehangolt célellenőrzést tartott februárban az előzetes adatgyűjtés szerint érintett Fejér- és Hajdú-Bihar vármegyei, valamint fővárosi díszhalárusító kereskedésekben. A genetikai vizsgálatok minden esetben igazolták: a halak rendkívüli színét az okozza, hogy a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazza.

Az Európai Unió a génmódosított állatok forgalomba hozatalát nem engedélyezi, így a vonatkozó irányelv alapján értékesítésük jogellenes, 300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal sújtható a géntechnológiával módosított díszhal behozatala, forgalomba hozatala, az ország területéről való kivitele vagy szállítása.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések