A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mutatjuk ki nyerte a legtöbb Oscar-díjat


Meryl Streep a legtöbb Oscar-jelöléssel rendelkező színész 

Az év egyik legjobban várt filmes eseményén a legjobb film mellett mindig azok a legnépszerűbb kategóriák, amelyek a legjobb színészeket sorakoztatják fel. A Glamour cikkében összegyűjtötte, ki nyerte a legtöbb Oscar-díjat közülük.

Idén 95. alkalommal rendezik meg az Egyesült Államok legrangosabb filmes díjátadóját, amelynek keretei között a Filmművészeti- és Filmtudományi Akadémia tagjai 24 kategóriában díjazzák a szakma legkiemelkedőbb alkotóit. Az évtizedek során már számtalan kiváló szakember vihette haza a világhírű, 35 centiméteres, 24 karátos arannyal bevont szobrocskát – de vajon ki nyerte a legtöbb Oscar-díjat? – teszi fel a kérdést cikkében a Glamour.

Az első Oscar-díjátadó gálát 1929-ben rendezték meg, szinte száz év alatt azonban csupán három női filmrendező nyert Oscar-díjat. A színésznők munkásságát szerencsére ennél igazságosabban díjazták az évtizedek során: nem véletlen, hogy az első két színész, aki valaha a legtöbb Oscar-díjat és Oscar-jelölést zsebelte be, a nők közül került ki.

Katharine Hepburn 

A színésznő élete során tizenkét jelölésből négyet váltott díjra, ezzel pedig jelenleg a legtöbb Oscar-díjjal rendelkező színész a gála történelmében. A színésznő hatvanéves karrierje során a Morning Glory (1933), a Találd ki, ki jön vacsorára (1968), Az oroszlán télen (1969), valamint Az aranytó (1982) című filmekben nyújtott kiemelkedő alakításaiért vihette haza a legjobb női főszereplőnek járó szobrocskát.

Meryl Streep 

Korunk egyik legtehetségesebb színésznőjét összesen huszonegy alkalommal jelölték Oscarra, ezzel pedig jelenleg ő a legtöbb Oscar-jelöléssel rendelkező színész a gála történelmében. A jelölést háromszor sikerült Oscar-díjra váltania mellékszereplőként a Kramer kontra Kramer (1980), főszereplőként pedig a Sophie választása (1983), valamint A Vaslady (2012) című filmekben nyújtott alakításaiért.

Jack Nicholson 

Tizenkét jelöléssel büszkélkedhet, amelyből hármat sikerült díjra váltania a Száll a kakukk fészkére (1976) legjobb főszerepéért, a Becéző szavak (1984) legjobb mellékszerepéért, valamint a Lesz ez még így se (1998) legjobb főszerepéért.

Ingrid Bergman

A svéd színésznő csodás karrierjét hét Oscar-jelölés és szintén három Oscar-díj dicséri, amelyeket a Gázláng (1945), az Anasztázia (1957) és a Gyilkosság az Orient Expresszen (1975) című filmek fő- és mellékszerepeiért kapott.

Daniel Day-Lewis és Frances McDormand 

A két színész fej fej mellett halad, hiszen mindketten hat jelölést gyűjtöttek be eddigi karrierjük során, amelyek közül hármat váltottak díjra. Daniel Day Lewis A bal lábam – Christy Brown története (1990), a Vérző olaj (2008), valamint a Lincoln (2013) című filmekért, míg Frances McDormand a Fargo (1997), a Három óriásplakát Ebbing határában (2018), valamint A nomádok földje (2021) című filmekért vihette haza a szobrocskát.

Bette Davis tíz jelölést és két díjat kapott, Denzel Washington pedig kilenc jelölésből kettőt váltott díjra. Marlon Brando és Cate Blanchett nyolc alkalomból kétszer nyert, míg Dustin Hoffmann, Robert De Niro és Jane Fonda hétszer szálltak versenybe, és szintén kétszer távoztak Oscar-díjjal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések