A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mutatjuk az idei Oscar-díj várományosait


Vasárnap este rendezik meg az amerikai filmakadémia 95. Oscar-díjáradó gáláját a Los Angeles-i Dolby Színházban. A műsort az ABC tévécsatorna élőben sugározza, a magyar nézők a Disney+ streamingszolgáltató közvetítésén láthatják.


A Oscar-ceremónia házigazdája ismét Jimmy Kimmel lesz, aki korábban kétszer már vezette a show-t. Glenn Weiss pedig sorban már nyolcadik alkalommal rendezi a látványos műsort.

Idén ismét mind a 23 Oscar-díj átadását élőben láthatják a nézők, miután tavaly nagy feláborodást keltett, hogy nyolc kategória – az eredeti filmzene, a smink és haj, a dokumentumfilmes rövidfilm, a filmvágás, a produkciós tervezés, az animációs rövidfilm, a kisjátékfilm és a hang – díjának átadását a műsoridő csökkentésére hivatkozva csak felvételről vágták be.

A 95. Oscar-gála közvetítését a magyar közönség hétfőn hajnali 1 órától láthatja a Disney+-on.

Minden, Mindenhol, Mindenkor

Az idei Oscar-díjátadó nagy favoritja Daniel Kwan és Daniel Scheinert Minden, mindenhol, mindenkor című független sci-fije, amely 11 trófeát vihet el.

Történet: Megállíthatatlan fenyegetés készül elsöpörni az összes multiverzumot… de talán nincs minden veszve. A létezésünket fenyegető sötétségnek ugyanis van valaki, aki képes útját állni: egy középkorú, kínai bevándorló, Evelyn (Michelle Yeoh). A bökkenő csak az, hogy a közérttulajdonosnak jelenleg nincs ideje ilyen apróságokon aggódni, mivel azzal van elfoglalva, hogy időre befejezze az éves adóbevallását.

Jelölések: Legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb férfi mellékszereplő (Ke Huay Quan), legjobb női főszereplő (Michelle Yeoh), legjobb női mellékszereplő (Stephanie Hsu, Jamie Lee Curtis), legjobb jelmez, legjobb vágás, legjobb zene, legjobb dal.



Nyugaton a helyzet változatlan

Kilenc jelöléssel a Nyugaton a helyzet változatlan című Erich Maria Remarque-adaptáció is a nagy várományosok között van.

Történet: A Nyugaton a helyzet változatlan egy fiatal német katona lebilincselő történetét meséli el az I. világháború nyugati frontján. Paul és társai a saját bőrükön tapasztalják meg, hogyan változik a háború kezdeti eufóriája kétségbeeséssé és félelemmé, miközben a saját és társaik életéért küzdenek a lövészárkokban. Edward Berger rendező filmje Erich Maria Remarque azonos című, világhírű bestsellerén alapul.

Jelölések: Legjobb film, legjobb nemzetközi film, legjobb operatőr, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb zene, legjobb production design, legjobb smink és haj, legjobb hang, legjobb vizuális effektusok.



A Fabelman család

Steven Spielberg A Fabelman családdal rendkívül személyes portrét álmodott a vászonra egy a 20. századi Amerikában felnövő fiúról, akinek történetében mozgóképes emléket állít azoknak az dolgoknak és annak a családnak, amik és akik hatással voltak életére és pályájára.

Történet: Sammy Fabelman mindene a filmkészítés, művészi lelkű édesanyja, Mitzi pedig büszkén támogatja és bátorítja érdeklődésében. A tudományokat többre tartó, munkájában sikeres apja, Burt se nézi rossz szemmel Sammy munkáit, ám inkább tekinti komolytalan hobbinak. Az évek folyamán Sammy mintegy dokumentálja családja kalandjait és egyre kidolgozottabb amatőrfilmeket készít húgai és barátai főszereplésével. 16 éves korában, amikor az Államok nyugati felére költöznek, Sammy felfedez egy szívszaggató titkot anyjáról, ami átértékeli kapcsolatukat és megváltoztatja mindannyiuk életét.

Jelölések: Legjobb film, legjobb rendező, legjobb női főszereplő (Michelle Williams), legjobb férfi mellékszereplő (Judd Hirsch), legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb zene, legjobb production design.



Top Gun: Maverick

Történet: Miután több mint harminc évet szolgált a flotta egyik legjobb pilótájaként, Pete „Maverick” Mitchell (Tom Cruise) most a neki leginkább megfelelő helyen van: vakmerő tesztpilótaként egyre feljebb teszi a lécet, és ügyesen kitér az előléptetés elől, amely földi szolgálatra kötelezné. Amikor egy osztagnyi Top Gun növendéket olyan különleges küldetésre kell kiképeznie, amilyet élő pilóta még nem látott, Mavericket összehozza a sors a Rooster hívójelű Bradley Bradshaw hadnaggyal (Miles Teller, Whiplash), aki nem más, mint Maverick néhai barátjának, Nick Bradshawnak, azaz Goose-nak a fia. A bizonytalan jövővel szemezve és a múlt árnyaitól kísérve Maverick kénytelen megküzdeni legbelsőbb félelmeivel, és ez a küzdelem egy olyan küldetésben csúcsosodik ki, amely során a legnagyobb áldozatot kell meghoznia azoknak, akiket végül kiválasztanak a repülésre.

Jelölések: Legjobb film, legjobb vizuális effekt, legjobb vágás, legjobb eredeti dal, legjobb hang, legjobb adaptált forgatókönyv



Avatar: A víz útja

Történet: a több mint egy évtizeddel ezelőtti az első rész eseményeit követően meséli el a Sully család (Jake, Neytiri és gyermekeik) történetét, a rájuk leselkedő veszélyeket, az életben maradásért vívott harcaikat, az őket sújtó tragédiákat és azt, meddig képesek elmenni, hogy biztonságban tudhassák egymást.

Jelölések: Legjobb film, legjobb vizuális effektek, legjobb production design, legjobb hang.



A Batman

Történet: Batman (Robert Pattinson) már két éve rója Gotham City utcáit, és üldözi a város gonosztevőit – így hát egyre mélyebbre merül a sikátorok sötétségébe. Már alig néhány emberben bízhat: mindenfelől korrupt hivatalnokok és romlott nagymenők veszik körül. csupán Alfred Pennyworth-szel (Andy Serkis) és Jame Gordon hadnaggyal (Jeffrey Wright) oszthatja meg a titkait. Egyedül maradt: rajta kívül nincs más, aki bosszút állhatna a város lakóinak sérelmeiért.

Egy gyilkos épp Gotham elitjét veszi célba, és a szadista machinációi után hátrahagyott titokzatos nyomok a világ legnagyobb detektívjét a város alvilágába vezetik. Ott találkozik Selina Kyle-lal, vagyis Macskanővel (Zoë Kravitz), Oswald Cobblepottal, a Pingvinnel (Colin Farrell), Carmine Falcone-nal (John Turturro) és Edward Nashtonnal, Rébusszal (Paul Dano). A bizonyítékok azonban a saját otthona felé vezetik, és minél jobban szűkül a gyanúsítottak köre, annál félelmetesebbé válik.

Batmannek új szövetségeket kell kötnie, le kell lepleznie az igazi bűnöst, és meg kell szabadítania Gothamet a hatalmaskodás és a korrupció pestisétől.

Jelölések: Legjobb vizuális effektek, legjobb hang, legjobb smink



A szomorúság háromszöge

A szomorúság háromszöge világpremierje a világ legrangosabb ’A’ kategóriás filmfesztiválján, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az alkotás elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Pálma-díjat.

Történet: Gazdag turisták nyaralnak egy hatalmas luxus óceánjárón. A szupergazdagok és divatmodellek gondtalan semmittevését előbb megzavarja egy harsányan politizáló kapitány, majd a hajó elsüllyedése után a túlélőknek egy szigeten kell újabb megpróbáltatásokkal szembenézniük.

Jelölések: Legjobb film, legjobb rendezés, legjobb eredeti forgatókönyv.



Elvis

Történet: A legendás Elvis Presley élete, ahogy még sosem láttuk: titokzatos menedzsere, a magát csak „ezredesnek” szólíttató Tom Parker szemén keresztül. A két férfi közti különös, sokat változó kapcsolat (néha barátság, néha gyűlölet) több mint 20 évig tartott. Akkor kezdődött, amikor Elvis még a pályája elején állt, nem múlt el akkor sem, amikor az énekes addig példátlan hírnevű sztárrá emelkedett, és akkor is megmaradt, amikor megismerte élete legfontosabb nőjét, Priscillát.

Közben Amerika háborúba ment, elveszítette az ártatlanságát, és megváltozott az egész világ. De a két férfi között mindig megmaradt valami furcsa kapcsolat.

Jelölések: Legjobb film, legjobb férfi főszereplő (Austin Butler), legjobb hang, legjobb látványtervezés, legjobb operatőr, legjobb smink, legjobb jelmez, legjobb vágás.



A sziget szellemei

Történet: Az Írország partjaitól nyugatra, egy elzárt szigeten játszódó  „A sziget szellemei” hősei az országos cimborák, Pádraic és Colm, akiknek kapcsolata zsákutcába kerül, miután Colm minden előzmény nélkül véget vet barátságuknak. A meghökkent Pádraic, húgával és egy zűrös ifjúval, Dominickal az oldalán, kész mindent elkövetni, hogy helyrehozza a dolgokat, s nem hajlandó nemleges választ elfogadni. Folyamatos próbálkozásai azonban csak megerősítik korábbi barátját elhatározásában, s miután Colm végső ultimátumot ad neki, az események csakhamar eldurvulnak, a következmények pedig megrázóak lesznek.

Jelölések: Legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi főszereplő (Colin Farrell), legjobb férfi mellékszereplő (Brendan Gleeson, Barry Keoghan), legjobb női mellékszereplő (Kerry Condon), legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb eredeti filmzene, legjobb vágás.



A bálna

Történet: Darren Aronofsky (Fekete hattyú, Rekviem egy álomért) új filmjének főhőse Charlie (Brendan Fraser), egy 270 kilós angoltanár, aki a világtól elszigetelten él, egyetlen barátja Liz (Hong Chau) próbál neki segíteni a mindennapokban. Charlie úgy érzi, nem sok ideje maradt, ezért elhatározza, hogy rendbe hozza kapcsolatát elhidegült lányával, Ellievel (Sadie Sink).

Jelölések: Legjobb férfi főszereplő (Brendan Fraser), legjobb női mellékszereplő (Hong Chau), legjobb smink.



Tár

Történet: A klasszikus zene nemzetközi világában játszódó Tár középpontjában Lydia Tár áll, az ikonikus zenész, akit széles körben a legnagyobb élő zeneszerzőnek és karmesternek tekintenek, és aki a világon az első női vezető karmestere egy német zenekarnak.

Az író-rendező-producer Todd Field (Apró titkok, A hálószobában) izgalmas új filmje a hatalom változó természetét, hatását és maradandóságát vizsgálja modern világunkban.

Jelölések:  Legjobb film, legjobb rendezés, legjobb női főszereplő (Cate Blanchett), legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb operatőr, legjobb vágás.



Babylon

Történet: Damien Chazelle új filmje, egy eredeti eposz, mely az 1920-as években játszódik Los Angelesben, Brad Pitt, Margot Robbie és Diego Calva főszereplésével. A szereplőgárdát színesíti még többek közt Jovan Adepo, Li Jun Li és Jean Smart is. A túlméretezett ambíciók és elképesztő különcségek krónikája több karakter emelkedését és bukását követi nyomon a féktelen dekadencia és züllöttség korszakában a korai Hollywoodban.

Jelölések: Legjobb eredeti filmzene, legjobb látványtervezés, legjobb jelmez.



Fekete Párduc: Mindörökké Wakanda

Történet: A Marvel Studios új filmjében Ramonda királynő, Shuri, M’Baku, Okoye és a Dora Milaje azért küzdenek, hogy megvédjék országukat a világhatalmak beavatkozásától T’Challa király halálát követően. A vakandaiak számára új fejezet nyílik a történelemben, hőseik pedig Nakia és Everett Ross segítségével új ösvényt jelölnek ki a királyság számára, amiben szerepet játszik Namor is, a titkos vízalatti nép vezetője.

Jelölések: Legjobb film, legjobb női mellékszereplő (Angela Bassett), legjobb kosztüm, legjobb smink és haj, legjobb betétdal.



Élj (Living)

Történet: Az 1950-es évek Londonjában egy humortalan köztisztviselő elhatározza, hogy szabadságot vesz ki, hogy megtapasztalhassa az életet, miután súlyos diagnózist kapott.

Jelölések: Legjobb férfi főszereplő (Bill Nighy), legjobb adaptált forgatókönyv.



Woman talking

Történet: Ne csinálj semmit. Maradj és küzdj. Vagy hagyd. 2010-ben egy elszigetelt vallási közösség női küzdenek a brutális valóság és a hitük összeegyeztetésén.

Jelölések:  Legjobb film, legjobb adaptált forgatókönyv.



További filmek, amelyek csak egy jelölést kaptak: Volt egyszer egy nyár, A kiút, To Leslie, Bardo, A fény birodalma, Blonde

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések