A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mi történik a testeddel, ha minden nap eszel egy kis csokit?


Te is imádod a csokit? Arra ugyanakkor biztosan nem gondoltál, hogy az étcsoki akár a fogyókúrádban is segíthet, szóval minden egyes falat maga a főnyeremény! Na de hogyan is működik? 


Kár lenne azt hinni, hogy a csokoládé csupán egy a sok egészségtelen édesség közül: már az ókorban is használták a kakaót gyógyászati célokra, mértékkel fogyasztva ma is jót tesz a testeddel. Főleg, ha reggel eszed. Bár furcsán hangzik, valójában sokat segít, hogy tettre kész legyél napközben. Persze, nem akármilyen csoki, a legjobb legalább 70% kakaót tartalmazó étcsokoládé. Mutatjuk, mi mindenben

1. Jobban vág az agyad

Kutatások szerint azok az emberek, akik legalább hetente egy-két alkalommal fogyasztanak étcsokit, sokkal jobban teljesítenek a memóriateszteken. Ugyanis a kakaóban lévő flavonoidok serkentik az agy vérkeringését, sőt: az agy memóriáért felelős területein koncentrálódnak. Ezért javasolják például, hogy vizsga előtt egyél egy kis csokit; de akkor is hasznos, ha penge akarsz lenni a munkahelyeden.

2. Segít kordában tartani a kilókat

Bár mindenki úgy tudja, hogy a csokoládé kegyetlenül hizlal, ez nem feltétlenül van így. Ha reggel csokival indítod a napot, akkor később, a nap során nem fogsz rágcsálnivalók után sóvárogni. Ez azért van, mert a csoki szabályozza az étvágyadat, így később nem esel a túlevés hibájába. Kutatások szerint ez nem csupán a kakaóban gazdag édességre, de a magas kalóriatartalmú reggelire is igaz.

3. Jobb kedved lesz, mint nélküle

Nem csupán amiatt, mert csokit enni jó dolog, de azért is, mert a kakaó serkenti a boldogsághormonok termelődését. Bizonyított, hogy a csokinak antidepresszáns hatása is van.

4. Jót tesz a szívednek

Kiderült, hogy aki rendszeresen eszik étcsokit, annak alacsonyabb a vérnyomása, és kisebb eséllyel a alakul ki nála stroke vagy szívinfarktus. Pluszban a kakaó miatt a szervezet hatékonyabban bontja le a glükózt, így segít megelőzni a cukorbetegséget is. Mindezek mellett csökkenti a koleszterinszintet is.

5. Berobbantja a napot

Akárcsak a kávé, a kakaó is tartalmaz valamennyi koffeint; minél sötétebb a csoki, annál többet. Vagyis segít, hogy reggel hamarabb beinduljon az agyad. Emellett jócskán tartalmaz teobromint is; ez az alkaloid amellett, hogy neki köszönhető a csoki kesernyés íze, megnöveli reggel az energiaszintedet.

6. Védi az immunrendszered

Amellett, hogy finom, a csoki tápláló is, és tele van antioxidánsokkal. Az étcsokiban van kalcium, réz, kálium és magnézium is. A flavonoidok pedig segítenek lebontani a sejtkárosító szabad gyököket, amik nagy szerepet játszanak a daganatos betegségek kialakulásában.

7. Hatékonyabb lesz a reggeli tornád

Az étcsoki megnöveli a szervezetben a nitrogén-oxid szintet; így serkenti a keringésed, és ezáltal felpörgeti az izmaid anyagcseréjét. Edzésnél pedig ez nagyon is számít, hiszen az izmok gyorsabban regenerálódnak és növekednek.

Egy nemrégiben készült ausztrál kutatás szerint napi 40 g étcsokitól ugrásszerűen megnő a teljesítőképességed, így edzés előtt mindenképpen ajánlott a fogyasztása. A kakaóbabban található flavonoidok ugyanis segítenek a vérben szállítani az oxigént, így edzés közben kevesebbet használ fel saját tartalékából a szervezeted, és több energiád marad tőle. Az elméletet egyébként kilenc sportoló férfin tesztelték, akik miután két hétig napi 40 gramm étcsokoládét ettek, 17 %-kal megnőtt a teljesítőképességük, javult az oxigénfelvételük és a tüdőkapacitásuk is. Nem semmi eredmény, nem igaz?

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések