A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mégis Brassóé lehet a fellegvár


Úgy tűnik, eldőlt a brassói fellegvár sorsa. Korábban egy vállalkozás üzemeltette, majd a bukaresti pénzügyminisztériumhoz került – de most talán a városé lesz az ingatlan.


A bukaresti kormány kész tárgyalni Brassó fellegváráról az önkormányzattal, és visszavonta a múlt heti kormányülés napirendjéről azt a tervezetet, amely a belügyi vagy az oktatási minisztériumnak juttatta volna az épületegyüttest, amelyért Brassó városa hét évig perelt – írta meg a Háromszék. Mint a cikkben olvasható, Adrian Câciu pénzügyminiszter a G4Media hírportálnak elmondta, hamarosan elkezdődhetnek a tárgyalások az önkormányzattal.

Lépésének előzménye, hogy Allen Coliban brassói polgármester még múlt hét szerdán beadvánnyal fordult a kormányfőhöz, a pénzügyi, illetve művelődési miniszterhez, amelyben leszögezte, minden érv amellett szól, hogy az ingatlant a település és lakói használják turisztikai és kulturális célokra. Utalt rá, ez történt más erdélyi erősségek, így például Fogaras, Gyulafehérvár, Déva, Barcarozsnyó esetében is.

A fellegvárat 1554–57-ben építették, majd egy tűzvész után 1618-ban renoválták. A Márton-hegy tetején áll, sétányokon közelíthető meg. A kommunizmusban a Securitate börtönként, majd levéltári lerakatként használta, utána középkori étterem és fegyverkiállítás működött benne. Az ingatlanegyüttesről február közepén mondott le eddigi tulajdonosa, az Aro Palace Rt. szálloda- és vendéglátóipari vállalat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések