A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ma van a székely szabadság napja


Ezreket várnak ma a székely szabadság napján Marosvásárhelyre, ahol a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ismét megszervezi hagyományos nagygyűlését és felvonulását – közölte Izsák Balázs, az SZNT elnöke a Híradóval. 


A covidjárvány miatt a hagyományos rendezvényt nagygyűléssel és felvonulással négy éve tartották meg legutóbb. A mai programsorozat a korábbiakhoz hasonlóan a Székely vértanúk emlékművénél kezdődik, ahol Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó mond beszédet, majd elhangzik a román kormánynak címzett kiáltvány, amit később szeretnének átadni a marosvásárhelyi prefektusnak vagy képviselőjének. Ezért a koszorúzás után a résztvevők felvonulnak a város főterére.

Zárásaként átadják az SZNT Gábor Áron-díját, amelyet idén Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Bakk Miklós egyetemi tanár vehet át az autonómia ügyének szolgálatáért. A díjátadót a Kultúrpalota kistermében tartják.

A szervezők több ezer résztvevőre számítanak, egyes településekről – például Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről, Székelyudvarhelyről, Makkfalváról – szervezetten, buszokkal jönnek a részvevők, mások egyénileg érkeznek, és a rendezvényen külföldi vendégek, más őshonos kisebbségek képviselői is jelen lesznek.

A marosvásárhelyi rendezvénnyel egy időben a Kárpát-medence számos településén és világszerte tartanak szimpátiatüntetéseket. Az SZNT információi szerint Magyarországon Székesfehérváron, Pakson, Sárpatakon, Diósdon, Szolnokon, Miskolcon, Budakeszin ünneplik meg pénteken a székelyek összetartozásának napját. Budakeszi önkormányzata idén csatlakozott a Székelyföldön élő magyarság területi autonómiatörekvéseit támogató anyaországi önkormányzatokhoz.

Izsák Balázs elmondta: a román hatóságok eddig nem akadályozták a szervezést és az emléknap megtartását, és reméli, ezután sem fogják.

A székely szabadság napja az SZNT 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozásának napja. 1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, akik a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját akarták fellobbantani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések