A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ma van az erdők nemzetközi napja: mindannyiunk érdeke a rengetegek védelme


Március 21., az erdők nemzetközi napja azok egyre növekvő jelentőségére hívja fel a figyelmet. A főváros erdeinek kétharmadát, Budapest zöldinfrastruktúrájának legfontosabb, háromezer-hatszáz hektárnyi elemét kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. hosszú távú tervet készít e zöldfelület átfogó, szisztematikus kezelésére.

A leginkább összetett szárazföldi élőhelyek az erdők, amelyek jelentősége egyre nő az utóbbi időben – hívta föl a figyelmet március 21-e, azaz az erdők nemzetközi napja alkalmából a Pilisi Parkerdő Zrt. Mint a vállalat közleményében fogalmazott, az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésében, a vízvisszatartásban, de a turizmusban vagy a társadalom rekreációjában is komoly szerep hárul e zöldterületekre – s különösen igaz ez a nagyvárosokra, így Budapestre is.

Mint emlékeztetnek rá, 2023-ban ünnepeljük Budapest százötvenedik születésnapját. Ugyanakkor szintén idén emlékezünk meg a budai hegyvidék (újra)erdősítésében úttörő szerepet vállaló szakember, Guckler Károly halálának századik évfordulójáról. Emellett szintén százéves az 1923-ban elfogadott Alföld-erdősítési törvény, amely később kulcsszerepet játszott a pesti oldal élhetőségének javításában.

A szakma évszázados, Budapest történetével szorosan összeforrt hagyományra támaszkodik, amikor a városi erdők jelentőségét hangsúlyozza. A Pilisi Parkerdő a kihívásokat és felelősségét, valamint a városi erdők fontosságát felismerve egységes és hosszú távú fejlesztési program kidolgozásába kezdett. Ez egy szisztematikus koncepció a cég által kezelt térségek komplex ökoszisztéma-szolgáltatásainak javítására, ökológiai értékének növelésére, klímavédelmi és rekreációs funkcióinak erősítésére.


Mint fogalmaztak, a nagyváros és a természetes környezet találkozási zónájában fekvő erdőkre olyan összetett nyomás nehezedik és olyan komplex igényeket támasztanak velük szemben, melyeket csak egy holisztikus szemlélettel kialakított átfogó stratégia képes kezelni. E projekt pontosan ilyen rendszerszintű stratégia lesz.

Ennek érdekében a társaság a stratégia kialakításának belső folyamatába bevonja a legkülönbözőbb szakterületek és tudományágak képviselőit, társadalmi szervezeteket és szakértőket. A több hónapos konzultációsorozaton szisztematikusan vizsgálják a városi erdőket érintő legkülönbözőbb szempontokat, például azok klímavédelmi funkcióit, illetve felkészítésüket az időjárás-változás kedvezőtlen hatásaira is. Mindezek mellett szó esik a rengetegek ökológiai értékének növeléséről és arról, hogyan mérhető e területek nem faanyagtermelésből származó gazdasági-társadalmi haszna.

A fejlesztési program kialakításának következő – immár nyilvános – állomása június elején egy konferencia lesz. Ezen a társaság bemutatja városierdő-fejlesztési programjának tervezetét, amely alapul szolgál a további tervezéshez és párbeszédhez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések