A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lantos Csaba: a kormány kitart értékei mellett


Az ünnepek legfontosabb kérdése mindig az, hogy a múltnak melyek a meghatározó eseményei, alapvető értékei, és ezek milyen utat mutatnak


A kormány a háború, a világpolitikai átrendeződések és az energiaválság közepette is kitart eddigi értékei mellett, védi a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat – mondta az energiaügyi miniszter a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott állami kitüntetések és miniszteri elismerések átadási ünnepségén, kedden Budapesten.

Lantos Csaba úgy fogalmazott: az ünnepek legfontosabb kérdése mindig az, hogy a múltnak melyek a meghatározó eseményei, alapvető értékei, és ezek milyen utat mutatnak.

A magyaroknak március 15-e egyszerre jelenti a hazáért való tenni akarást, a szabadságért való kiállást és a fejlődés melletti elkötelezettséget – hangsúlyozta a miniszter.

Lantos Csaba kiemelte: meg kell őrizni a magyar gazdaság átlagon felüli növekedési ütemét, hogy Magyarország kilépjen a közepesen fejlett államok csapdájából.

A kormány víziója az, hogy ez a cél a munkaalapú társadalom építésével, az iparosítással, a versenyképesség emelésével és a hazai hozzáadott érték növelésével érhető el – fejtette ki. Hozzátette: ennek a gazdaságpolitikának az egyik legfontosabb alkotóeleme az energetika megújítása.

A körülmények nem könnyűek, mert nem csak átmeneti hatásokkal kell számolni, az olcsó energia korszaka egyszer és mindenkorra véget ért – szögezte le a miniszter.

A kormány ezekre a kérdésekre válaszolt, amikor önálló tárcára bízta az energiaügyet, alig több mint 100 napja hozták létre Magyarország első önálló Energiaügyi Minisztériumát – mutatott rá.

Lantos Csaba úgy fogalmazott: a tárca ezalatt a rövid idő alatt is helytállt, meghozta a sürgős intézkedéseket az emberek, a vállalkozások és az intézmények érdekében, a kormány pedig kedvezően fogadta a hosszabb távra kialakított terveket is.

A miniszter felidézte: mérsékelni tudták az energiaárak eddig példátlan „kitörésének” hatásait. Elérték, hogy a magyar családok számára 2023-ban is egész évben megmaradjon a rezsivédelem, és a lakossági gáz- és áramárakat az átlagfogyasztás felett sem emelték. A háztartások mellett gondoskodtak a versenypiaci kisfogyasztók biztonságos ellátásáról, valamint fontos intézkedések születtek a települések, az intézmények érdekében is – jelezte.

Lantos Csaba kiemelte: előttük áll az a munka, amely Magyarországot az energiafüggőség helyzetéből eljuttatja az energiafüggetlenségig. A terv, amelynek alapjait már lerakták, méretét, összetettségét és ambícióit tekintve példa nélküli Magyarország életében – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az energiaügyi miniszter az ünnepségen Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést adott át Hózer Zoltánnak, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Energiatudományi Kutatóközpont laboratóriumvezetőjének, Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést Tompa Ferencnek, az MVM Balance Zrt. vezérigazgatói főtanácsadójának, és Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Tós Tibornak, a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. üzletágvezetőjének.

Prometheus-díjat vehetett át Fazekas László, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese, miniszteri elismerő oklevelet pedig 15-en vehettek át.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések