A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Játékfilm készült a váci múmiákról


A Memento Mori őseink tiszteletére is tanít 

A váci Fehérek templomának felújításakor 1994-ben 265 díszes koporsót találtak, amelyekben a halottak spontán mumifikálódtak. A felfedezés világszenzációnak számít, Kiss-Stefán Mónika producer-filmrendező pedig a valós történetet fikciós cselekménnyel kiegészítve egy játékfilmben dolgozta fel Memento Mori – A váci legenda címmel – közölte a Magyar Nemzet.

Vácott 265 díszes koporsót találtak harminc éve, ami azért világszenzáció, mert a bennük eltemetettek mumifikálódtak. Olyan emberek maradványairól van szó, akik a vizsgálatok szerint a 18. században éltek a városban.  Kiss-Stefán Mónika egy romantikus kalandfilmet forgatott, amelyben az antropológust, aki a múmiákat feltárja és azonosítja, Trokán Nóra alakítja, segédjét pedig Kamarás Iván játssza, míg Reviczky Gábor az atyát, aki az egész mű kulcsfigurája is egyben.

Az alkotás – jegyzik meg a cikkben – lényeges üzeneteket is tartalmaz. Egyrészt azt, hogy nagyon fontos a múlt ismerete, másrészt arról is szól, hogyha igazán képes egymást szeretni két ember, akkor a tér és az idő már csak másodlagos dolog.

A cím is remekül megválasztott, hiszen a latin szállóige azt jelenti: emlékezzél holtainkra. Így önmagában üzenet értéke van. Az hogy ne felejtsük el a halottainkat, ápoljuk emlékeiket, ha másként nem, akkor úgy, hogy időről időre elmeséljük azokat a történeteket, amelyek velük estek meg. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések