Hirdessen itt

Jamie Lee Curtis „ők” személyes névmással illeti az Oscar-díját, ezzel is támogatva a transznemű lányát


Mint ismert, Jamie Lee Curtis nyerte a legjobb női mellékszerelőnek járó Oscar-díjat hétfőn hajnalban. Az elsőségének nem mindenki örült, egyik vetélytársa látványosan nem ünnepelte őt.

Az átadó után a backstage-ben újságírói kérdésekre is válaszolt. Egyikük megkérdezte, tekinthetik-e a díját félig magyarnak, mire Curtis viccesen azt mondta:

Igen, az alsó felét, egyértelműen.

Curtis ezután rázendített a „Katica, katica, felmászott a fára” kezdetű nótára. A sajtószobában egyébként Curtis a nembináris díjkategóriák lehetőségéről is beszélt.

„Nyilvánvalóan szeretném, ha sokkal több nőt jelölnének, hogy minden területen és minden ágban meglegyen a nemek közötti egyenlőség, és azt hiszem, közeledünk ehhez. De még közel sem tartunk ott. És természetesen az inkluzivitás magában foglalja azt a kérdést is, hogy hogyan lehet mindenkit bevonni, amikor csak bináris választási lehetőségek vannak” – magyarázta, és hozzátette, hogy egy transz lány édesanyjaként tökéletesen képben van a problémával, de a díjkategóriák nemtelenítése miatt is aggódik, ami esetleg csökkentené a nők lehetőségeit, márpedig ő is keményen dolgozott azon, hogy ezen a téren előrehaladás történhessen.

A színésznő nemrég a Todaynek beszélt az elért eredményéről, és az interjú során elárulta, hogy nemcsak a sajtószobában említette meg a lányát,

az ő tiszteletére a díját is they/them névmással illeti.

A műsorvezetők, Savannah Guthrie és Hoda Kotb megkérdezték Curtist, hogy elnevezte-e már a díját, mire ő így válaszolt:

„Itt vannak, és a lányom, Ruby támogatására csak úgy fogom hívni: ők”

(az LMBTQ-közösségekben a nembináris személyekre a they-them (ők) személyes névmással utalnak – a szerk.). Ruby Guest Jamie Lee Curtis és Christopher Guest lánya, és transzneműként bújt elő az elmúlt években.

A színésznő hozzátette, hogy nagyon meghatotta az Oscar körüli felhajtás, a díja jól van, remekül beilleszkedett, ő pedig soha életében nem gondolta volna, hogy ez a nap is eljön.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések