Hirdessen itt

Haitin tizenegy nap alatt 187-en haltak meg a bandaháborúk miatt


Tavaly 2183 gyilkosságot regisztráltak, ami harmadával több az azt megelőző évhez képest  

A Haitin dúló bandaháborúk következtében kevesebb mint két hét alatt legalább 187 ember vesztette életét, és több mint százötvenen megsebesültek – közölte az ENSZ kedden.

A legújabb, február 27. és március 9. között a fővárosban és Artibonite régióban kibontakozott erőszakhullám emberek százainak életét követelte, és ezrek voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból. Az utcai összecsapásokban több száz ember vesztette életét tavaly is.

„A helyzet még aggasztóbb a gyermekek számára, akik gyakran a fegyveres erőszak minden formájának, köztük a szexuális erőszaknak és a kényszeres toborzásnak is ki vannak téve” – közölte az ENSZ.

A Haiti középső régióiban jelenleg tomboló erőszakért leginkább a Baz Gran Grif nevű bandát okolják a hatóságok. A bűnbandák a korábbi elnök, Jovenel Moise 2021-es meggyilkolása óta fokozatosan terjesztették ki hatalmukat a karibi országban, és számos térség kikerült a központi kormány ellenőrzése alól.

Mára Haiti gazdasága és közbiztonsága összeomlott, a főváros, Port-au-Prince területének nagyjából kétharmadát bűnbandák vették ellenőrzésük alá, a bandák és a rendőrség közötti összecsapások pedig mindennapossá váltak országszerte. A helyi hatóságok jelentése szerint idén már közel 260 emberrablás történt az országban.

A helyzet olyan súlyos, hogy Ariel Henry haiti miniszterelnök és Helen La Lime, az ENSZ illetékes különmegbízottja nemzetközi katonai beavatkozást sürget az országban.

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a gyilkosságok és emberrablások száma sorozatosan negyedik éve emelkedik, az erőszak pedig évtizedek óta nem tapasztalt szintet ért el.

Tavaly 2183 gyilkosságot regisztráltak, ami harmadával több az azt megelőző évhez képest. Az emberrablások száma ugyanebben az időszakban megduplázódott. 2022-ben 1359 embert hurcoltak el, ami napi átlagban csaknem négy ilyen bűncselekményt jelent.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések