A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Erősödött az üzleti aktivitás az euróövezetben februárban


Az euróövezet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) februári értéke nyolchavi csúcsra, 52,0 pontra emelkedett 

Az euróövezetben nyolchavi csúcsot ért el az üzleti aktivitás februárban a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken publikált végleges adatai alapján.

Az euróövezet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) februári értéke nyolchavi csúcsra, 52,0 pontra emelkedett a januári 50,3 pontról. A kompozit index tartalmazza a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A szolgáltatóipari BMI februári értéke nyolchavi csúcsra, 52,7 pontra emelkedett a januári 50,8 pontról.

A már szerdán közzétett euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) két havi mélypontra, az előzetes adattal megegyező 48,5 pontra csökkent februárban az előző havi 48,8 pontról.

Az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye már a nyolcadik egymást követő hónapban csökkent februárban. Maga a termelt volumen azonban növekedett, tavaly május óta az első alkalommal. A növekedést az ellátási láncokban kialakult fennakadások oldódására és az átlagos szerződésteljesítési idő csökkenésére lehet visszavezetni.

A szerződésteljesítési idő 2020 januárja óta az első alkalommal csökkent, mégpedig 2009 májusa óta a legnagyobb mértékben. A magas beszerzési árakat tükrözve a vállalatok csökkentették beszerzéseiket, és inkább készleteik feldolgozására álltak át. A termékárak emelkedésének mértéke az elmúlt két év legalacsonyabbja lett. A kilátásokat tekintve az üzleti hangulat a feldolgozóiparban jelentősen javult.

A szolgáltatóiparban elsősorban a pénzügyi szolgáltatások, az utazási és üdülési szolgáltatások forgalma növekedett. Az új megrendelések tavaly május óta a legnagyobb mértékben nőttek. Emelkedett az alkalmazottak felvételének az üteme is.

A kompozit index az euróövezeten belül Spanyolországban (55,7 pont), Írországban (54,5 pont) és Olaszországban (52,2) kilenchavi csúcsra jutott, Franciaországban héthavi csúcsra (51,7 pont), míg Németországban nyolc hónapja nem látott szintre (50,7) emelkedett.

Összességében az új megrendelések kilenc hónapja az első alkalommal emelkedtek az euróövezetben. A megrendelésállomány csökkent, az új munkahelyek létrehozásának üteme pedig stabilnak bizonyult. A recessziós aggodalmak enyhülésével párhuzamosan a kilátások tekintetében az üzleti bizalom csaknem egyéves csúcsra emelkedett.

Az üzleti aktivitás erőteljes februári bővülése egyelőre segít eloszlatni az eurózóna recessziójával kapcsolatos aggodalmakat. Az üzleti bizalom javulásának egyértelmű jelei mutatkoznak a tavaly év végén látott mélypont után – kommentálta a felmérést az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

Chris Williamson szerint azonban félő, hogy a tartósnak bizonyuló infláció és a gazdaság meglepő ellenálló képessége arra bátorítja az Európai Központi Bankot, hogy agresszívabb monetáris szigorításba kezdjen, ami lefelé mutató kockázatot jelent a kereslet növekedésére nézve a következő hónapokban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések