A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Emlősökre is vadászhattak a ragadozó óriáshangyák


Idáig úgy hitték, ezek a hatalmas rovarok nem voltak képesek életben maradni a hideg klímában


Hatalmas ragadozó hangyák éltek a mai Németország és Észak-Amerika területén nagyjából 47 millió évvel ezelőtt – írja a ScienceAlert cikke alapján a 24.hu.

Az óriáshangyák királynői nagyjából akkorák lehettek, mint egy kolibri: a legnagyobb ismert példány testhossza az 5 centimétert, szárnyfesztávolsága a 16 centimétert is elérte – írta meg a 24.hu. A szakértők úgy vélik, ezek a rovarok akár kisebb gyíkokat, madarakat és emlősöket is fogyaszthattak.

Nemrégiben egy új, a Titanomyrma nembe tartozó óriáshangya-fosszíliát találtak a kanadai Brit Kolumbia tartományban. Ez a felfedezés meglepte a szakértőket, ugyanis idáig úgy hitték, ezek a hatalmas rovarok nem voltak képesek életben maradni olyan hideg klímában, mint amilyen azt a térséget jellemzi.

A rovarok jellemzően ektoterm élőlények, vagyis testük belső hőforrása nem elegendő számukra testhőmérsékletük szabályozásához, ezért külső hőforrásra szorulnak az életben maradáshoz. Az ilyen állatok az emlősökkel ellentétben nem tudnak alkalmazkodni a hideg klímához.

Akkor mégis hogyan élhetett óriáshangya Kanada fagyos vidékein? Bruce Archibald őslénykutató szerint ez mindaddig rejtély marad, ameddig nem találnak több fosszíliát, amelyet megvizsgálhatnak – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések