A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre gyakoribb a válóperekben az eltitkolt kriptovagyon


Tíz éven belül akár tízből nyolc–kilenc válóperes esetben is osztozkodni kell majd a kriptovalután


Akár minden tízedik bontópernél is fény derülhet a házaspár egyik tagjának eltitkolt kriptovagyonára Magyarországon, ez az arány pedig az elkövetkező tíz évben megtöbbszöröződhet – véli Havas-Sághy Gábor ügyvéd – írta meg a hvg.hu.

A szakember szerint annak ellenére, hogy a kriptovalutás tranzakciók félig-meddig anonim módon működnek, többnyire mégis lehetséges a detektálásuk – írta meg a hvg.hu.

Rendszeresen találkoznak a válóperes ügyvédek olyan esetekkel, amikor az egyik fél gyanút fog, hogy a másik jelentős mennyiségű megtakarítással rendelkezik kriptovagyonban, de elhallgatta annak a tényét. Havas-Sághy Gábor infokommunikációs szakjogász szerint a kriptovalutára úgy kell tekinteni, mint bármilyen más vagyoni értékkel bíró jogra. „Ugyan a magyar adóhatóság jelenlegi álláspontja szerint, ameddig a kriptót nem váltjuk át forintra, euróra vagy más fiat (jegybank által kibocsátott) pénzre, addig önmagában nem hordoz adóztatható értéket, de értéktelennek sem nevezhető, mert átváltva nem jelentéktelen (fiat) pénzt érhet” – mutatott rá a kettősségre az ügyvéd.

A nehézséget a kriptovalutákkal történő tranzakciók – egyébként nem tényleges – anonimitása okozza. A kriptovalutákat digitális kriptotárcákban tartják, amelyek az egyes tranzakciókhoz „címeket” rendelnek, így ezeket nem is naplózzák személyekhez. Ami tovább nehezíti a felderítést, hogy magát a tárcát akár egy e-mail címmel is létre lehet hozni (bár általában megelőzi egy azonosítás), ennek felderítése pedig bonyolult lehet.

A blokklánc – amely egy decentralizált és nyilvános főkönyvként működik – rögzíti a mindenkori összes bitcoin- (és más kriptók esetén azokat érintő) tranzakciót, tehát azt is, hogy melyik címről érkezett, és melyik címre küldték.

Érdemes lehet házastársunk bankszámlakivonatait górcső alá venni, ugyanis amennyiben a bitcoint fiat valutával vásárolták, bankkártyával vagy banki átutalással, akkor a pénzintézet bankszámlakivonata kimutatja ezt a tranzakciót – hangsúlyozza a szakjogász.

Havas-Sághy szerint minden esetben fontos megtárgyalni, hogy a kriptovaluta mikori árfolyamon és milyen értékben, milyen kriptotárcára vagy bankszámlára kerül kifizetésre. Ezen felül az sem elhanyagolandó, hogy ezekhez a kifizetésekhez hogyan tudunk majd hozzájutni. Az egyeztetési tárgyalások során akár a kriptovaluta fiat valutára történő átváltásáról és annak felosztásáról is meg lehet egyezni, mondja a szakember.

Az ügyvéd szerint tíz éven belül akár tízből nyolc-kilenc válóperes esetben is osztozkodni kell majd a kriptovalután vagy más digitális értéken – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések